Залучење прасади

Više
27 apr 2021 13:53 #45604 od Jokić Predrag
ЗАЛУЧЕЊЕ ПРАСАДИ
Већи произвођачи или фарме прасад не би требало да одбијају од сисе пре 28 дана старости. Уколико је крмачу потребно употребити за дојару залучење се може вршити са 21 дан старости. Овакве крмаче могу се користити за дојење наредне две недеље јер имају добру дојну способност. Залучују се само здрава витална прасад са килажом преко 6 килограма. На продуженом дојењу остављају се сва остала прасад, која ове критеријуме не задовољавају.
У одгајивалишту, у чисте дезинфиковане и суве просторије пребацују се прасад с тим да претходно се обезбеди оптималан микроклимат.
Парцијално залучење подразумева да се највећа прасад залуче седам дана пре осталих. Овај метод омогућава да остала ситнија прасад, добију могућност да наредних седам дана сисају најмлечније сисе које су раније сисали највећа прасад. Ако се прасад залучују са мањом старошћу овај метод је нарочито користан.
Под крмаче дојаре на продужено дојење остављају се прасад која немају довољну тежину за залучење. То су крмаче које су залучиле прасад са довољном тежином и са 21 дан. За крмаче дојаре најбоље је оствљати крмаче којима је то прво или друго прашење из разлога што лакше прихватају прасад и код њих је мања могућност да саме засуше и прасад остану без млека. Да би крмаче лакше прихватиле прасад најбоље је прасад држати сат времена затворену, како би им се измешали мириси.
Поред крмача дојара, могуће је за прихрањивање користити аутоматске хранилице за млеко. Уколико се употребљавају ове хранилице, потребно је формирати групе од по 20 прасади. Не би требало на овај начин прихрањивати прасад лакшу од 5 кг.

Дипл. инг. Предраг Јокић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.345 sekundi
Powered by Kunena Forum