Одржана Радионица FADN 2 FADN систем - Инвестиционе способности пољопривредних газдинстава и анализа инвестиционих идеја на бази FADN података из повратне информације

On September 30, 2021
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 178

Одржана Радионица FADN 2
FADN систем - Инвестиционе способности пољопривредних газдинстава и анализа инвестиционих идеја на бази FADN података из повратне информације
У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, а у циљу ефикасног функционисања FADN система, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди, организовали су радионицу „FADN 2 - Инвестиционе способности пољопривредних газдинстава и анализа инвестиционих идеја на бази FADN података из повратне информације“.
Jеднодневна радионица за 3 групе саветодаваца одржанa je он лајн у периоду од 20. до 22. септембра 2021. године. Учесници радионице били су саветодавци из 21 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије који прикупљају податке у оквиру FADN система.
Радионица је организована у циљу континуиране едукације саветодаваца ПССС за унапређење функционисања FADN система у Србији. Фокус радионице био је на унапређењу агроекономских знања саветодаваца неопходних како би произвођачима помогли у планирању и вођењу пословања. Кроз теоријски и практични део саветодавци су упознати са алатима за идентификовање инвестиционих капацитета, оцену профитабилности инвестиционе идеје, финансијску изводљивост и анализу осетљивости инвестиције. У оквиру радионице учесницима су кроз студије случаја подизања вишегодишњих засада и набавке нове механизације представљени практични алати за анализу инвестиционих капацитета и оцену конкретних инвестиционих идеја.
На почетку радионице учесницима се обратио др Ненад Катанић, помоћник министра, Сектор за пољопривредну политику, који је истакао значај успостављања и функционисања FADN система и даље унапређење анализе повратне информације за пољопривреднике.

Линк до материјала


Предавачи на едукацији били су:
Др Ненад Катанић, помоћник министра пољопривреде у сектору за пољопривредну политику
Мр Мирјана Бојчевски, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде
Проф. др Раде Поповић, Економски факултет у Суботици, Универзитет у Новом Саду