Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему Органска воћарско - виноградарска производња

On April 21, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 64

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je први дан едукације за Модул 8. Органска воћарско - виноградарска производња.

Едукација је одржана 19. априла 2022. године кроз учење на даљину, односно он лајн и емитована је директно на You Tube каналу.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије (ПССС), задужени за послове воћарства и виноградарства и заштите биља.

Едукацију је отворила др Славвица Чолић која је указала да се тржиште органске хране, као одговор на захтев за безбедном и квалитетном храном и заштитом животне средине непрекидно расте и развија, како у свету тако и у Србији, као и да органска воћарска производња чини највећи удео у укупној органској биљној производњи у Србији.

Циљ едукације био је да саветодавци стекну знања која се заснивају на процени стања и давању савета у складу са ресурсима и потребама за организовање органске биљне производње производње на газдинству, уз уважавање савременог приступа који подразумева очување природних ресурса и максимално коришћење инпута пореклом са газдинства. Све то је усклађено са потребом да се у производњи обезбеди квалитет, квантитет, континуитет и конкурентност органских производа.

 

Садржај модула односио се на технологију органске производње јагодастог и јабучастог воћа: сортимент, агротехничке мере, исхрану и заштиту.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца а кроз трансфер знања и пољопривредних произвођача о технологији органске производње воћа у што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту подизања стандарда у органској воћарско виноградарској прозводњи, уз очекивано повећање броја произвођача који поседују сертификат.

Предавачи на едукацији били су др Чедомир Николић, самостални консултант за органску производњу и проф. др Милица Фотирић, Пољопривредни факултет, Београд.

Извор: ИПН