Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему Пројектовање подизања вишегодишњег засада (малина и боровница) - други дан

On April 11, 2022

At Užice

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 97


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting) одржан је други дан едукације за Модул 3: Пројектовање подизања вишегодишњег засада (малина и боровница).

Едукација је одржана 5. априла 2022. године, кроз теоријска предавања и теренску обуку у производним засадима на подручју Ариља.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове воћарства и виноградарства.

Едукацију су отворили др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди и др Драган Раховић.


Циљ едукације био је унапређење саветодавног рада ПССС за пружање адекватних информација произвођачима заинтересованим за подизање нових интензивних засада малине и боровнице. На основу стечених знања саветодавци ће бити оспособљени да заједно са саветодавцима за заштиту биља и агроекономију припреме адекватан предлог – пројекат подизања вишегодишњег засада за произвођаче заинтересоване за улагања у интензивну воћарску производњу.

Садржај едукације односио се на упознавање са кључним тачкама у току подизања засада малине и боровнице и редовним агро и помотехничким мерама.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца за пројектовање и подизање савремених интензивних засада малине и боровнице што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту повећања конкурентности производње јагодастог воћа Републике Србије.

 Предавач на едукацији био је др Александар Лепосавић из Инстиутута за воћарство, Чачак.

Извор: ИПН

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account