Одржан први дан едукације саветодаваца ПССС за Модул 6: Органска сточарска производња

On April 22, 2022

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 46


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул:6: Органска сточарска производња.

Едукација је одржана 20. априла 2022. године, као теоријска обука, у Институту за примену науке у пољопривреди и  емитована је директно на You Tube каналу.  

Учесници едукације били су саветодавци из 19 Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС), задужени за послове сточарства.

Едукацију је отворила и модерирала др Наташа Толимир, руководилац едукација. На почетку едукације учесницима се обратио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди. У уводним обраћањима указано је на трендове у области органске пољопривредне производње у свету и Републици Србији, са посебном освртом на улогу саветодаваца у пружању подршке пољопривредним газдинствима у заснивању и развоју органске сточарске производње.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца из области органске сточарске производње, у функцији трансфера знања до пољопривредних произвођача, а у складу са савременим трендовима о потреби остваривања веће климатске неутралности пољопривреде.

Садржај едукације односио се првенствено на стицање зања потребних за процену стања и давање савета сходно ресурсима и потребама за организовање сточарске производње на газдинствима,  према начелима органске производње. Едукативни модул усмерен је на стицање знања из области домаће регулативе у области органске производње, односно институционалног оквира, процедура за укључивање у сертификовану органску производњу, конверзију у органској сточарској производњи, сертификацију и овлашћене контролне организације, документацију, обавезе произвођача укључених у органску производњу, вођење евиденције производње, контроле у органској производњи и обележавање органских производа.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подузању нивоа знања саетодаваца у области метода органске сточарске производње, што је од значаја за пољопривреду у смислу задовољења потребе да се обезбеди квалитет, квантитет, континуитет и конкурентност органских производа анималног порекла.

Предавач на едукацији био је проф. др Владан Богдановић, са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Извор: ИПН

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account