Uticaj niskih zimskih temperatura na sorte vinove loze

Više
02 feb 2012 15:31 #29001 od Milinković Jovan
Vinova loza je biljka kojoj niske zimske temperature mogu naneti velike štete ,naročito ako se jave ekstremno niske temperature,a to su mrazevi ispod -20°C.Različite sorte ispoljavaju veću ili manju osetljivost na zimske mrazeve i na osnovu mnogobrojnih ampelografskih istraživanja sve sorte se mogu podeliti , uslovno, u 3 grupe:
1. grupu čine sorte koje izmrzavaju od -15°C do -18°C i u nju spadju Blatina,Kratošija, Vranac,Prokupac,Začinak,Smederevka,Plovdina,Slankamenka bela,Kraljica vinograda,Kardinal,Afus ali,Crveni drenak i Muskat Italija.
2. grupu čine sorte čine sorte koje izmrzavaju od -20°C do -24°C i u nju spadaju Frankovka,Probus,Game bojadiser,Kranjski bojadiser,Župski bojadiser ,Žilavka,Župljanka, Čapski biser,Šasla,Mukat hamburg,Beogratska rana,Demir kapija,Gročanka i Beogratska besemena.
3. grupu čine sorte koje izmrzavaju ispod -24°C i u nju spadaju Burgundac crni,Game,Kaberne sovinjon,Kaberne fran,Merlo, Burgundac beli,Burgundac sivi,Muskat otonel,Rizling italijanski,Rizling rajnski,Semijon,Sovinjon beli,Traminac,Šardone

Ovakav podela sorti je nastala posle više decenijskog ispitivanja u različitim lokalitetima i uglavnom se pokazala kao tačna u većini vinogradrskih zemalja gde se javljaju ekstremno niske zimske temperature.Otpornost sorte zavisi od niza činilaca ali je najvažnije kakvi su uslovi bili u prethodnoj vegetaciji tj. kolika je bila rodnost kakva je bila primenjena agrotehnika i zaštita, kakvi su bili agro ekološki uslovi i kakva je bila jesen pred zimu u kojoj se loza pripremala za prezimljavanje (koliko dobro su sazreli lastari i zimska okca na njima).

U zavisnosti od stepena izmrzavanja, mogu izmrznuti samo glavni pupoljci u okcima, glavni pupoljci i suočice , celi jednogodišnji lastari, krakovi kordunica, stablo i svi nadzemni delovi čokota a nekada i ceo čokot.
Izmrzla okca i lastari na preseku imaju žuto smeđu ili crnu boju.Slično je i sa krakovima kordunica i stablom koje na preseku takođe dobija crnkastu boju i u proleće počinju da se suše kada kreće vegetacija.

Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvođenja rezidbe neophodno je utrvrditi stepen izmrzavanja na čokotima vinove loze i na osnovu utvrđenog izmrzavanja odrediti način rezidbe, jer se broj izmrzlih okaca mora nadoknaditi na ostavljenim rodnim elementima.


dpl.ing. Jovan Milinković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.286 sekundi
Powered by Kunena Forum