Priprema sudova za berbu - Dejan Stefanović

Više
21 sep 2017 11:40 - 21 sep 2017 11:44 #30037 od Stefanović Dejan
Ovo je jedan od veoma važnih uslova za dobijanje kvalitetnog vina.
Pre početka berbe treba izvršiti pranje, čišćenje i dezinfekciju buradi i ostalih sudova.
Pripreme za preradu novog roda treba otpočeti blagovremeno. Prazne bačve zaštititi od rasušivanja, prisustva plesni, buđi itd. Takođe je jako bitno kod bačvi da treba iz njih odstraniti neprijatne mirise. Bilo kakav zadah bačvi je nepoželjan i ukazuje na razvoj plesni i bakterija što je pogubno za dobijanje kvalitetnog vina.

Jedna od metoda da se uklone strani mirisi i zadah na plesni kod bačvi koje su dugo korišćene jeste da se tretiraju negašenim krečom, tako se uništavaju nepoželjni mikroorganizmi koji su se uvukli između duga i drugih pukotina u bačvi.
Nakon tretiranja bačve treba dobro isprati vodom. Ispiranje ponoviti više puta. Ako su sudovi od drveta treba ih konstantno kvasiti vodom kako iznutra tako i spolja,a ako su u pitanju sudovi od inoksa i PVC-a oprati ih vodom i dezinfikovati vinobranom spolja i iznutra.

Dobro očišćene i oprane bačve treba zatim zaštititi do punjenja. Zaštita se vrši paljem sumpornih traka, u početku sa većom dozom tj. polovina sumporne trake na hektolitar vina a kasnije dozu smanjiti. Sudove od inoksa umesto sumpora treba zaštititi upotrebom rastvora vinobrana.

Dejan stefanović,
PSSS Negotin
Last edit: 21 sep 2017 11:44 by Stefanović Dejan.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.328 sekundi
Powered by Kunena Forum