Berba i transport grožđa - Dejan Stefanović

Više
21 sep 2017 11:46 #30038 od Stefanović Dejan
Ove dve operacije imaju svoje učešće u kvalitetu finalnog proizvoda, pa stoga treba obratiti pažnju na njihovo izvođenje.

Berba grožđa

Berba grožđa počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati. Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tkzv. probirna berba,gde se moraju brati potpuno zdravi i zreli grozdovi. Grozdove treba brati makazama ili oštrim nožem vodeći pri tom računa da se ne povredi lastar vinove loze. Za berbu mogu da posluže i plastične kofe ili plastični sanduci, pletene korpe i sl.. Voditi računa da ne dođe do pucanja bobica i gubitka grožđanog soka.

Transport grožđa

Za dobijanje dobrog i kvalitetnog vina bitan je i transport grožđa. Transport grožđa od mesta berbe (vinograda) do podruma gde će se vršiti prerada treba obaviti u što kraćem vremenskom roku, u suprotnom moglo bi doći do početka fermentacije grožđanog soka zbog temperature ako bi se odugovlačio transport grožđa.
Transport grožđa vrši se u kamionima, prikolicama ili nekim drugim prevoznim sredstvom vodeći računa da grožđe bude zaštićeno, da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja grozdova, curenja grožđanog soka i njegovog gubitka prilikom transporta. Prilikom dolaska na mesto istovara (podrum) treba odmah otpočeti sa preradom.

Dejan Stefanović,
PSSS Negotin

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.262 sekundi
Powered by Kunena Forum