Лачење - очењивање младих ластара

Više
29 maj 2019 07:27 #37490 od Bušatović Radomir
У циљу правилног одређивања висине приноса и квалитета грожђа током вегетације један од најважнијих послова у винограду је зелена резидба.
Лачење или очењивање,тј уклањање младих ластара је најважнија мера зелене резидбе. Примењује се у фази интензивног пораста зелених ластара када ластари имају пораст око 20 cm дужине. Оптимално време за овај посао је период када се могу јасно разликовати родни од неродних ластара. Под лачењем се подразумева одстрањивање неродних ластара са главе чокота, вертикалног стабла и кракова чокота. Углавном се одстрањују млади ластари с вертикалног дела полувисоког и високог стабла без обзира дали су родни или неродни.
На косим или хоризонталним крацима чокота могу да се јаве у већем броју јаловаци у родним чворовима које треба уклонити руком.
Уколико има потребе могу се на чокоту оставити извесни јаловаци који могу послужити за обнову деформисаног крака или родних чворова. Са кондира и лукова уклањају се и ластари суочице који се развијају поред основних ластра.
Приликом одређивања времена лачења морају се узети у обзир сортне карактеристике као и итензитет раста ластара , који директно зависи од температуре. Код сората код којих су изражени ређи и дебљи ластари почетак лачења ће каснити у односу на сорте које имају бројније и тање ластаре. Итензитет пораста темпертуре у пролеће итензивираће и пораст ластара. Лачење је препоручљиво урадити у што краћем року пре него ластари у основи одрвене.
У зависности од региона, надморске висине и временских прилика у поручјима где има опасности од мразева са лачењем треба кренути након престанка опасности. Уколико се развио мали број основних ластара због измрзавања препоруке су да ову меру зелене резидбе нетреба обављати.
Правилним одрађивањем ове мере постићићемо вишеструку корист, пре свега у очувању хранљивих материја, повољнијим, условима за диференцијацију цветних пупољака, бољом оплодњом цветова, спречавању стварања велике зелене масе -аутоматски бољем проветравању које ће смањити потенцијал инфекције проузроковача болести и штеточина и допринети стварању оптималних услова који су неопходни у фази сазревања грожђа у циљу повећања квалитета и приноса.


Радомир Бушатовић, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.419 sekundi
Powered by Kunena Forum