Merlo-Biljana Nikolić

Više
23 mar 2020 09:35 #40855 od Nikolić Biljana
Merlo-Biljana Nikolić
Potiče iz Francuske iz bordovskog vinogorja. Najviše se gaji u Francuskoj, Španiji, Italiji, Ruskoj Federaciji, Kaliforniji, Australiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji.
Bujna je sorta. Vrh mladog lastara je svetlo zelene boje. Prekriven belim vunastim maljama. Zreo lastar je srednje debljine, mrkocrvenkaste boje. Internodije kratke do srednje dužine, sa normalno izraženim kolencima boje lešnika. Odrasli list je srednje veličine, trodelan ili petodelan, sa plitkim donjim i dubokim gornjim bočnim urezima. Peteljka lista je duga, ljubičasto smeđe boje. Cvet morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd mali ili srednje veličine, najčešče kupast ili valjkasto kupast često sa jednim ili dva krilca, rastresit do srednje zbijen, sa zelenom peteljkom. Bobica mala okruglasta ili neznatno izdužena, tamnoplave boje, posuta obilnim pepeljkom.
Grožđe sazreva u III epohi, pozna sorta. Oplodnja normalna i redovna. Koeficijent rodnosti varira 1,2-1,5. Prinos grožđa varira od 5.000 do 10.000 kg/ha, a može biti i veći u zavisnosti od klonova. Zahteva dugu odnosno mešovitu rezidbu. Lukovi se režu na 10-12 okaca a kondiri za zamenu na 2 okca. Odgovaraju joj svi uzgojni oblici na kojima se može primeniti duga i mežovita rezidba.
Najbolje prinose ostvaruje na propusnim, rastresitim, umereno plodnim krečnim, deluvijalnim i toplijim zemljištima. Relativno je dobro otporna na sivu plesan a srednje je otporna prema plamenjači i pepelnici. Dosta je otporna prema niskim zimskim temperaturama. Okca izmrzavaju na -22 do -26 °C. Od loznih podloga preporučuje se Berlandieri x Riparia kober 5BB, Teleki 5C idr.
Privredno je veoma značajna sorta koja se sve vise širi. Rejonirana je i preporučena za proizvodnju visokokvalitetnih crnih vina.
Literatura Atlas sorti vinove loze, Prof.dr D.Žunić, Prof.dr M.Garić,idr
PSSS Smederevo
Biljana Nikolić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.440 sekundi
Powered by Kunena Forum