Морава

Više
28 mar 2020 17:09 #40912 od Bušatović Radomir
Сорта Морава настала је укрштањем SL86-2/293 генотипа и Рајнског ризлинга. Особеност отпорности генотипа SL 86-2/293 на гљивичне болести пламењачу, пепелницу, ботритис и веома ниске температуре, као и средња до врло висока родност висок квалитет грожђа посебно је код сорте Морава допринела могућношћу њеног ширења у органској производњи.Чокот је веома бујан, ластари усправни са округлим листом прекривеним на наличју чекињастим маљама.Препоручује се дуга резидба, с обзиром да развија велики број ластара препоручује вишекратно уклањање сувишних зелених ластара развијених из суочица или из спавајућих пупољака.
Грозд је средње величине, растресит, бобице зелене са јаком покожицом и сочном
пулпом. Вегетацију почиње раније од Рајнског ризлинга а берба почиње у првој декади октобра када је садржај киселина од 9-10 g/l, а шећера од 19-21%. Принос се креће од 10-18 t/ha. Даје елегантно екстарктивно вино са високим садржајем киселина карактеристичног мириса
Сорте интерспециес хибрида створене последњих година међу којима је и сорта Морава буде све веће интересовање из разлога производње грожђа као здраве хране, као потражње за сортама високе отпорности према болестима и побољшаних својстава у смислу родности, бољег квалитета грожђа, бесемености и ранијег времена сазревања.

Радомир Бушатовић, дипл.инж.
ПССС Крушевац

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.527 sekundi
Powered by Kunena Forum