Сорта лешника – БАРЦЕЛОНА – дип. инж. Срђан Станојловић

Više
28 jun 2017 08:35 #28686 od Stanojlović Srđan
Сорта лешника – БАРЦЕЛОНА – дип. инж. Срђан Станојловић


Barcelona Castanera – Постала је од C. Avellana. Пореклом је из Шпаније и најзаступљенија је у Орегону, САД али се гаји и у Француској, Италији и наравно Шпанији.
Жбун је бујан, усправног пораста, на сопственом корену нема много изданака што је врло повољно ако желимо да формирамо круну са ниским стаблом и без изданака.
Врло је добре родности. Врло рано почиње да цвета (од јануара до краја фебруара) а по неким изворима почиње да цвета већ половином децембра месеца. Формира много реса и богат је поленом. Код њега је изражена хомогамија што није довољно за пун род, па се као опрашивач предлаже сорта Давијана, Ројал и Мортарела. Сазрева средином септембра месеца.
Последњих година код нас леску напада монилија плода као и трулеж а ова сорта показује релативну отпорност према овим болестим као и отпорност на пепелницу листа. Отпорна је и на штеточине.
Плод је крупан, округласто - купастог облика, масе око 3,3г. У грозду има 2 до 3 плода. Омотач је у равни плода, веома је мали тако да лако из њега испада и лако се тресе. Љуска је дебела и тешко се одваја од језгре и због тога се мора добро осушити да плод не би ужегао и пропао.
Радман језгре је око 44% и одличног је квалитета.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi
Powered by Kunena Forum