Sorta trešnje Kordija

Više
30 sep 2016 08:04 #28990 od Milinković Jovan
Kordija je sorta trešnje poreklom iz Češke i nastala je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja. U proizvodnju je uvedena od 1981. godine i dosta brzo se širi u mnogim evropskim zemljama.
U SAD (Sjedinjene Američke Države) poznata je pod nazivom Attika.
Po vremenu sazrevanja spada u 5 nedelju zrenja. Stablo je dosta bujno sa uspravljenim granama koje prave piramidalnu krunu, dok kasnije grane se otvaraju pa kruna ima okruglast oblik. Cveta kasno i samobesplodna je sorta. Kao dobri oprašivači preporučuju se:
Hedel fingenska, Regina, Van, Ferovija. Dobre je rodnosti, ali rodnost varira po godinama- Plod je vrlo krupan, oko 9 g srcastog oblika, tamno crvene boje. Sa dugom peteljkom.
Meso ploda je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakisliog ukusa, prijatne arome, ocenjeni kao visokokvalitetno.
Sok crvene boje i sadrži 18% suve materije. Koštunica je srednje krupna, elipsastog oblika, i njen udeo u masi ploda je oko 5%
Plod je umereno osetljiv na pucanje (indeks pucanja 22,0)
Procenjuje se da je Kordija jedna od najboljih poznih sorti trešanja. Ima lep izgled ploda, čvrsto mesto, dobru transportabilnost i dabar kvalitet. Nije mnogo osetljiva na pucanje ploda.
Kao mana može se navesti neredovna rodnost i manji prinos u pojedinim godinama. Mada u našim ekološkim uslovima još uvek nije dovoljno praćena i nije svuda raširena u zoni gajenja trešnje u Srbiji.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.367 sekundi
Powered by Kunena Forum