Marela

Više
25 dec 2013 13:50 #28998 od Milinković Jovan
Marela was created by Milinković Jovan
Marela je hibrid, trešnje i višnje, (S. Avium h S. Vulgars), te ima karakteristike i trešnje i višnje. Neki je ubrajaju u višnju, dok je drugi opisuju kao posebnu vrstu.
Po habitusu plodviše liči na trešnju, ali je aroma višnjina, tako je kvalitetniji i od jedne i od druge, te je vrlo cenjen za potrošnju u svežem stanju, kao stono voće i za preradu.
Marele su autosterilne i interautosterilne, jer nemaju ujednačenu naslednu osnovu, dobro se oplođuju sa trešnjama i višnjama.
Međutim, postoje sorte marela koje su delimićno autosterilne. Marele se međusobno razlikuju prema osobinama ploda, postoje marele sa krupnim plodovima i ružičastom pokožicom, koja je prozračna i kroz koju se vide žilice u mezokarpu, sok je bezbojan, kiseo, sa malo gorčine.
I druge marele koje se zovu slatke višnje, liče po svemu na višnju, samo što su im plodovi slađi. Agrotehnika i pomotehnika marele je kao i kod višnje i trešnje.
Važnije sorte marele:
Kraljevska marela
Sazreva rano, krajem maja, zreo plod se na drvetu drži dugo, i po 10 dana, što i nije slučaja ni sa jednom drugom sortom. Plod je srednje krupan, jasno crvene boje, meso je žuđkasto i nežno. To je stara sorta. Stablo je srednje bujno i zdravo. Rađa obilno i redovno. Nije probirač zemljišta. Pozna marela
Kod nas je dosta rasprostranjena. Sazreva drugoj polovini juna, ima nežnu pokožicu, pa zatovteže podnosi transport. Stablo je srednje bujno, nije probirač zemljiđta i položaja. Osetljiva je prema S. Cinerea, pa ako je u zapećku i na vlažnom terenu, ovaj parazit joj nanosi dosta štete i umanjuje ronost.
Lepa od šanteja
Kod nas je malo raširena, poreklom je iz Francuske. Sazreva krajem juna, zreli plodovise na drvetu i skladištu slabo čuvaju, jer imaju tanku u osetljivu pokožicu. Stablo je bujno. Nije probirač zemljišta i položaja. Rađa redovno i vrlo obilno. Plod je krupa, ćilibarno crvenkaste boje i vrlo privlačan. Ukusa je slatkastog sa prijatno osvežavajućom kiselinom. Ova sorta je vrlo rodna sa vrlo rodna sa vrlo privlačnim krupnim plodovima, zbog čega je izvrsna sorta za ljubitelje-amatere voćare.

dipl. ing. Jovan Milinković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.269 sekundi
Powered by Kunena Forum