Radovi u malinjaku posle berbe

Više
27 jul 2017 14:31 #29099 od Cvetanović Dalibor
Nakon zavšene berbe maline,obavezno bi trebalo izvšiti odsecanje dvogodišnjih lastara koji su doneli rod. Istovremeno treba izvršiti i proredjivanje jednogodišnjih lastara koji su prebujni ,preslabi ili oštećeni.Samim presecanjem lastari mogu ostati vezani uz naslon jer samim tim vrše zasenu mladih lastara koji su do tad rasli u zaseni da ne bi došlo do ožegotina lišća i stabla na direktnom suncu.Presečeni lastai ujedno služe kao neka vrsta naslona za mlade lastare što omogucava lakše obavljanje odrdjenih operacija u medjurednom prostoru (freziranje,uništavanje korova,zaštita od bolesti). Merom uklanjanja lastara koji su doneli rod postižemo višestruke efekte kao što su:
- bolji rast i razvoj ostavljenih lastara za narednu vegetaciju
- dobijanje više hrane ,vode,svetlosti za ostavljene lastare
što utiče na njihovo bolje obrastanje rodnim pupoljcima ,sazrevanje lastara i veću otpornost na niske temperature.
Uklanjanje dvogodišnjih izdanaka predstavlja i značajnu meru u smanjenju bolesi i štetočina,tako da se smanjuju potencijali primarnih infekcija u narednoj vegetaciji.Dvogodišnji lastari prdstavljaju stalni izvor zaraze (didimele) i stecište za mnoge štetočine.
I pored svih ovde navedenih pozitivnih efekata naši poizvodjči ovu meru odlažu za jesn a neki čak za proleće što značajno utiče na prinos i kvalitet u narednoj godini.
PSSS Leskovac
dipl.inž.polj. Dalibor Cvetanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.451 sekundi
Powered by Kunena Forum