Припремa земљишта за сађење малине

Više
29 sep 2017 21:15 #30198 od Vukašinović Srećko
Припрему земљишта за сађење малине, ако је могуће, треба почети две године пре сађења. Пошто је малина вишегодишња биљка, припрема земљишта мора се обавити правилно и благовремено. Добро припремљено земљиште треба да омогући добар пријем садница и нормалан пораст изданака, а то је предуслов за обилно и редовно рађање.
За време припреме земљишта за подизање малињака треба уништити коров, извадити жиле и пањеве. Затим земљиште обогатити хумусом, уношењем стајњака или зеленишним ђубрењем, орање и равнање површине, као и парцелисање земљишта. У зависности од система гајења, типа земљишта и његове плодности подешава се ђубрење. Пре заснивања засада потребно не извршити агрохемијску анализу земљишта и на основу резултата анализе извршити мелиоративно ђубрење. Земљиште за подизање малињака оре се 2-3 месеца пред садњу на дубини 30-40цм.
После дубоког орања треба бацити 20000 до 50000кг/ха стајњака (ако се садња обавља у јесен), а онда поново плитко преорати или прећи тањирачом. Истовремено се стајњаком пре садње треба растурити и око 500кг/ха супер фосфата, 800кг/ха калијум сулфата и 200-400кг/ха амонијум сулфата. Количина ђубрива која ће се употребити зависи од плодности земљишта што се утврђује агрохемијском анализом земљишта

Вукашиновић Срећко, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.461 sekundi
Powered by Kunena Forum