Hloroza-uzroci, način sprečavanja pojave i lečenje Mihajlo Žikić

Više
17 okt 2017 11:09 #30393 od Žikić Mihajlo
Prvi simptomi hloroze javljaju se na lišću voćaka krajem juna i početkom jula, pa i u avgustu, počev od mlađeg ka starijem lišću. Kao posledica ove pojave dolazi do odsustva ploda, cvetnih pupoljaka, sušenja grana pa i celih voćaka ukoliko se ne preduzmu mere lečenja. Glavno obeležje ove hloroze je pojava žutila između nerava najmlađih listova, pri čemu lisni nervi ostaju zeleni. Međutim, kada je manjak gvožđa u zemljištu veliki, hloroza se širi na srednje i najstarije listove. Kod jako izražene hloroze, lisni nervi gube zelenu boju pa je čitava površina lista svetlo-žuta ili bela. Posledica takve hloroze je najčešće propadanje biljke.

Glavi uzroci hloroze su: nedostatak gvožđa, višak kalcijuma, primena kalijuma na zemljištima bogatim ovim elementom, vlažne zime, smenjivanje vrlo vlažnih i sušnih razdoblja, nagli prelaz iz hladnog u toplo vreme u proleće itd.
Manjak pristupačnog gvožđa se može javiti u slučaju kada je sadržaj ukupnog gvožđa u zemljištu mali, što se kod nas retko sreće. Najčešće je manjak pristupačnog gvožđa posledica blokade gvožđa koja nastaje zbog prevođenja lakopristupačnih jedinjenja gvožđa u nepristupačne oblike.
Najvažniji uzroci blokade gvožđa su: veliki sadržaj kreča i lakopristupačnog fosfora u zemljištu i visoka pH vrednost zemljišta. Navedeni faktori u suvom zemljištu pre dovode do hloroze nego u zemljištu koje je dobro obezbeđeno vodom. Zbog toga se blokada gvožđa najčešće javlja na peskovitim i glinovitim zemljištima, jer je u njima sadržaj lakopristupačne vode mali.
U suzbijanju hloroze su najbitnije preventivne mere -izbegavanje dubokog oranja jer izaziva dubinski razvoj korena u slojeve sa većim sadržajem kalcijuma, zabarivanja zemljišta u toku zime, treba izbeći neuravnoteženo unošenje mineralnih materija u zonu korena.

Direktna mera suzbijanja hloroze je unošenje gvožđa preko helata-sekvestren 138 koji u 80% otklanja i najjače hloroze. Takođe se primenjuje gvožđev sulfat(zelena galica) sa limunskom kiselinom koja takođe daje dobre rezultate.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.640 sekundi
Powered by Kunena Forum