Perspektivna sorta maline za upotrebu u svežem stanju-Enrosadira

Više
16 apr 2019 09:19 #37103 od Tošković Milan
Enrosadira je dvoroda sorta maline, veoma prinosna, krupnih svetlocrvenih plodova, odličnog ukusa i veoma dugog trajanja u svežem stanju.
Početak berbe: Enrosadira stiže za branje u nižim predelima zapadne Srbije oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Berba traje duže u odnosu na druge sorte, i to do kasne jeseni, odnosno, do prvih mrazeva.
Kvalitet ploda: Enrosadira ima veoma krupne plodove prosečne težine 7 gr, kompaktnog oblika, sjajne svetlocrvene boje i odličnih skladišnih osobina u svežem stanju kao i za zamrzavanje. Ukus ploda je izrazito prijatan odnosno sladak i kao takav je pogodan za prodaju u svežem stanju.
Otpornost na bolesti: Enrosadira ima odličnu tolerantnost na bolesti I do sada nema dokaza o osetljivosti na bolesti korena. Preporučuje se sadnja do 1.000 m nadmorske visine jer na većim visinama kasno pristiže na branje i smanjuju se prinosi.
Podizanje zasada: Enrosadira je bujna sorta maline sa uspravnim izdancima kojima se lako manipuliše. Sadnja se obavlja u jesen ili proleće u razmaku od 0,3 x 2 m (15.000 kom/ha). Preporuka je da se vezuje u špalir sa dve do tri žice i sa 3-5 bočnih kanapa za naslon bočnih lastara jer ima veliku količinu roda koji je potrebno održati što dostupnijim za ubiranje. Na jesen, po završetku branja, izdanci se prekrate do zemlje i iznesu sa parcele ili se ostave za proleće i vežu u špalir 6-8 kom/m i pristižu na branje u maju mesecu. Nakon završenog branja se prekrate stari, a u međuvremenu, izbijaju novi izdanci koji daju plodove od kraja jula pa do kasne jeseni. Preporučuje se i natkrivanje od najlona u vidu poluplastenika ili pojedinačnih natkrivki jer se produžuje vremenski period branja do kasne jeseni.
Prinos: Kod zasada podignutih sa zdravstveno ispravnim sadnim materijalom, i primenom svih agrotehničkih mera u prosečnoj godini, u punom rodu, može obezbediti prinos od 25 – 30 t/ha.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.461 sekundi
Powered by Kunena Forum