Rezidba maline

Više
30 sep 2019 17:40 #38836 od Vukašinović Srećko
Malina je voćna vrsta koja iz grupe jagodastog voća ima najveći značaj u proizvodnji u Srbiji. Može se gajiti po sistemu žbunova i špalira. Sistem žbunova se uglavnom primenjuje na manjim površinama i okučnicama dok je sistem špalira najpogodniji za uzgajanje maline u plantažnim zasadima. Kod ovog sistema rastojanje između redova je 2,5-3,0 metara, dok je rastojanje redu 0,25 -0,30 cm.
Rezidba maline na rod se vrši u dva navrata, po završenoj berbi i u proleće neposredno pred kretanje vegetacije. Po obavljenoj berbi sve izdanke koji su doneli rod potrebno je ukloniti do zemlje. Pored izrodjenih izdanaka uklanjaju se polomljeni i bolesni izdanci kao i mladi previse bujni izdanci. Radi sprečavanja pojave bolesti i štetočina sav orezani materijal izneti iz malinjaka i spaliti. Ostavljene izdanke koji će doneti rod u sledecoj godini ne vezivati za žicu.
U proleće, neposredno pred kretanje vegetacije vrši se odabir ostavljenih izdanaka, biraju se zdravi, dobro razvijeni izdanci, po dužnom metru 6- 8 izdanka. Ostavljeni izdanci treba daimaju dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja. Ostale izdanke je potrebno oštrim makazama ukloniti do zemlje. Nakon što se izdanci maline povežu za dva reda žice vrši se njihovo prekraćivanje. Izdanci se prekraćuju na 2-3 pupoljka iznad gornjeg reda žice.
Rezidba u vegetaciji odnostno takozvano zakidanje izdanaka se obavlja na način što se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do sredine maja meseca uklanjaju iz osnove. Ovu meru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata. Optimalno vreme je kad mladi izdanci imaju porast u visinu 10-15 cm jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da zdrvenjavaju, pa se moraju uklanjati oštrim makazama.

Srećko Vukašinović, dipl.inž.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi
Powered by Kunena Forum