Uzgojni oblik za trešnje i šljive – poboljšana piramida

Više
16 okt 2019 11:46 #38958 od Žikić Mihajlo
Poboljšana piramida osigurava čvrst kostur i dobro osvetljenje krošnje. Visina je debla 80 do 90 cm. Centralna vođica se završava uspravnom produžnicom. Na centralnoj vođici se formira 4 do 8 bočnih skeletnih grana u spiralnom rasporedu, međusobno po visini razmaknutih 20 ñ 40 cm. Na visini uzgoja centralna provodnica se odstranjuje te voćka završava zadnjom bočnom granom.
Prva godina
Sadnicu prekraćujemo za 30 cm više nego je predviđena visina debla. Ako je rast u prvoj godini izrazit, biraju se dve ili tri primarne grane dužine 60-70 cm. Tokom junaa savijaju se pod uglom od 45 stepeni , a ostale se ne diraju. Čim započne rast mladica, na 5 do 10 cm pinciraju se sve mladice koje su ispod prve etaže. Takođe se pinciraju i sve mladice pri vrhu vođice. Pinciranje vođice radi dobijanja mladica za formiranje ostalih etaža može se obavljati ako je rast jako bujan, i to do početka juna. Suviše bujne mladice, koje bi mogle postati konkurenti osnovnim granama, svijaju se od polovine jula u luk, naročito u gornjem delu krošnje, gde se nalaze mladice odabrane za osnovne grane.
Druga godina
U februaru, pre početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. Vođica se reže 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nisu svijene konkurentne grane, one se odrežu do osnove. U vegetaciji, sve do početka juna, treba pincirati mladice (rez u zeleno) u blizini vrha, da bi vođice osnovnih grana što brže rasle. Od izraslih mladica na etažama biramo najpovoljnije bočne grane, a ostale odstranjujemo do osnove.

Treća godina
U trećoj godini nastavlja se odabir osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama biraju se i uzgajaju sekundarne grane, koje su smeštene bliže vođici. Vođica se skraćuje na visinu zadnje etaže. U ovoj godini oblikovan je uzgojni oblik.

Četvrta i ostale godine
Preporučuje se da se u idućim godinama, nakon oblikovanja uzgojnog oblika, više koristi rezidba na zeleno (pinciranje - za proređivanje i čišćenje krošnje), a manje osnovna rezidba. Ona izaziva pojavu vodopija što se nepovoljno odražava na rodnost voćke.

Mihajlo Žikić dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.314 sekundi
Powered by Kunena Forum