Šljiva Tophit

Više
11 sep 2020 07:15 #42533 od Tošković Milan
Potiče iz Nemačke. Nastala je ukrštanjem Čačanske najbolje i Prezident. Selekcionar je H. Jakob. Ukrštanje je obavljeno 1987. godine. U proizvodnji je od 2001.godine.
Pozna je sorta. Sazreva krajem avgusta.
Stablo srednje bujno do bujno, sa otvorenim uglom grananja skeletnih grana. Pretežno rađa na kratkim rodnim grančicama. Umereno je osetljiva na trulež ploda. Tolerantna je na šarku šljive, simptomi se javljaju samo na listovima.
Cveta srednje rano. Samobesplodna je sorta. Dobri oprašivači su: Haroma, Prezenta, Toper, Jojo, Hanita, Čačanska lepotica.
Rano prorodi. Vrlo je rodna, ali prinosi variraju po godinama. Sklona je alternativnom rađanju.
Plod je krupan do vrlo krupan oko 50 g, jajastog obloka, ljubičasto-plave do tamno plave boje, prekriven obilnim pepeljkom.
Meso je zelenkasto-žute boje, čvrsto, sočno, slatko-blagonakiselog ukusa, sa vrlo prijatnom aromom. Kvalitet je vrlo dobar. Sadrži 20 % suve materije.
Koštica srednje krupna, eliptičnog oblika, sa malim udelom u masi ploda. Lako se odvaja od mesa.
Sorta je kombinovanih svojstava. Zbog krupnoće ploda posebno je pogodna za stonu potrošnju. Plodovi imaju dobru transportabilnost i sposobnost čuvanja.
Može biti interesantna kao pozna stona sorta za produžetak sezone potrošnje šljive. Ističe se po krupnoći i kvalitetu plodova, kao i dobroj rodnosti.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.262 sekundi
Powered by Kunena Forum