Rezidba vinove loze na zeleno - Ljiljana Gvozdić

Više
28 maj 2021 13:03 - 28 maj 2021 13:05 #45897 od Gvozdić Ljiljana
Cilj zelene rezidbe vinove loze je da se koriguje zimska rezidba, a njom se reguliše porast, razvoj i rodnost.
Može biti: lačenje, prekraćivanje lastara, zakidanje zaperaka, prekraćivanje i proređivanje grozdova i proređivanje bobica.

Lačenje lastara - odstranjuju se suvišni lastari na čokotu, koji izbijaju iz podloge, debla, krakova, rodnih čvorova, kao i dupli, nerodni lastari iz osnovnih zimskih okaca. Vreme lačenja zakinutih lastara obavlja se u vreme kada oni dostignu dužinu 20 do 30 cm. Ukoliko postoji opasnost od pojave prolećnih mrazeva, lačenje se radi kada prođe ta opasnost. Lačenje lastara kod različitih uzgojnih oblika zavisi od načina rezidbe i uzgojnog oblika čokota.
Kod okaca iz kojih je izbilo više lastara treba ostaviti samo najrodnije. Izdanci iz podloge i iz glave čokota moraju se uklanjati, zajedno sa jalovacima.
Lačenje nepotrebnih lastara izvodi se ručno, a ako su već očvrsli, zdrveneli makazama ili nožem.
Prilikom lačenja ostavljaju se oni koji su potrebni da se zameni stablo, krakovi ili rodni čvorovi čokota.

Prekraćivanje lastara - predstavlja zakidanje rodnih lastara i zalamanje svih lastara na čokotu.
- Zakidanje rodnih lastara, onih koji će se u narednoj vegetaciji rezidbom ukloniti, obavlja se pre cvetanja, obično na 12 do 15 listova iznad najviše cvasti. Prekraćuje se vrh lastara samo kod onih rodnih lastara koji će se rezidbom na zrelo ukloniti. Ovom merom se pospešuje oplodnja i povećava prinos.
- Zalamanje svih lastara na čokotu obavlja se posle završenog cvetanja. Vreme izvođenja je obično kada lastari prerastu naslone i počinju padati naniže. Ranije zalamanje pospešuje razvoj zaperaka, a kasnije utiće neželjeno na rodnost naredne godine, ali je kvalitet grožđa i vina bolji.

Prekraćivanje zaperaka - izvodi se u više navrata. Prvo se obavlja nakon precvetavanja, to je najčešće 6 do 8 dana nakon završenog cvetanja, odnosno oplođenja. Ostala zakidanja zavisiće od izbijanja zaperaka. Poslednje prekraćivanje zaperaka biće 5 do 6 dana pred šarak grožđa.
Korist od zaperaka je u njihovoj ulozi vezano za ishranu, ali oni se ne smeju ostaviti da neprekidno rastu, jer bi to prešlo u štetnost. Zaperkov lastar ne odstranjuje se iz osnove, već kad dostigne dužinu 5 do 6 listova, zakida se na 3 do 4 lista. Zakinuti zaperci povoljno utiču na povećanje broja cvasti, krupnoću grožđa i bobica, kao i na kvalitet vina.

Ljiljana Gvozdić dipl.inž.polj.
Last edit: 28 maj 2021 13:05 by Gvozdić Ljiljana.
Zahvalnice:: Brane

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.411 sekundi
Powered by Kunena Forum