Предуслови за успешну производњу јагоде

Više
30 sep 2021 13:48 #47526 od Andrejić Igor
Јагода је вишегодишња зељаста биљка из фамилије ружа (Rosaceae). На нашим просторима спада у најраније сезонско воће тако да је њен значај велики, како са аспекта домаће потрошње, тако и извоза на инострана тржишта.
За производњу јагоде најбоља су песковито - иловаста земљишта и земљишта богата органском материјом (хумус). Сортимент представља ствар избора самог произвођача и зависи од региона гајења, навика откупљивача и потрошача, али у највећој мери од намене плода (конзум или прерада). Постоје три типа садног материјала јагоде који се употребљавају код нас:
- фриго саднице - представљају стандард у заснивању засада јагода, одликује их познато порекло и квалитет. Захтевају посебну манипулацију приликом одмрзавања и сађења и у том процесу честе грешке када се саднице не хидрирају адекватно.
- контејнерске саднице - већ ожиљене и формиране биљке које се налазе у контејнерима у одговарајућем супстрату.
- чупане саднице - производе се из засада након завршетка бербе и главни проблем оваквог начина размножавања је у томе што се преносе гљивична и вирусна обољења, а сам родни потенцијал није оптималан.
Јагода се углавном гаји на банковима са малч фолијама и системима кап по кап. Израда добро упуњеног и високог банка може пресудно утицати на примање садница након садње, као и на квалитет засада током периода гајења.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.354 sekundi
Powered by Kunena Forum