Распоред сорти за боље оплођавање код крушке

Više
10 mar 2022 11:15 #49675 od Nikolić Biljana
При подизању засада у коме ће се гајити практично самобесплодне сорте треба изабрати сорте према међусобним односима оплођења. То је један од неопходних услова родности засада. У том погледу настају две противречне појаве - прва је тежња да се ради стандардизације воћарске производње број сорти сведе на најмањи број, а друга је неопходност да се у појединим засадима, чак и релативно малим, гаји најмање две па и више сорти. Решење тих противречних појава налази се у правилном избору сорти и њиховом најбољем распореду према међусобним односима оплођења, тако да се може успешно гајити најмањи број сорти који омогућава обилне приносе. При том ће се једна, две па и више сорти гајити ради производње плодова, а друге ће бити тако распоређене да као опрашивачи обезбеђују највеће приносе. Сорте опрашивачи треба да су добро прилагођене условима средине, да испољавају што бољу полну подударност са главним сортама и тиме обезбеђују што обилније приносе, и да имају добру клијавост полена, да им се време цветања што потпуније подудара, односно да припадају истој групи или групи блиској по времену цветања, да им плодови имају што бољи квалитет и да им се дуговечност приближно подудара с главним сортама.
Могу се гајити најмање две сорте које се одликују већином споменутих особина и, што је битно, сорте које могу добро међусобно да се оплођују. Сигурније је да се гаје по три сорте, и то све три с успешном међусобном оплодњом, што је данас пракса.
Ако се сорте које се желе гајити одликују великом вредношћу по квалитету плодова и могу се сматрати главним, а добро се међусобно оплођују, тада се оне смењују са по 4 или највише 6 редова увек са парним бројем редова. При нормалном развитку за крушке то је удаљеност која обезбеђује успешно међусобно опрашивање. У случају да се поједине сорте желе гајити претежно као опрашивачи, тада се може извршити различит распоред ових опрашивача у групицама. Али ако је једна од тих сорти лош опрашивач, онда није препоручљиво да се гаји у више од два реда заједно. То значи да ће се таква сорта смењивати са по два реда. Тако ће се обезбедити добра родност захваљујући опрашивању и оплодњи суседних стабала, добрих опрашивача.
Треба избегавати распоред по којем би у истом реду биле по две сорте, јер би то кварило изглед и имало низ других неповољних последица на организацију рада и ујадначење агротехничких мера које се у засадима крушке морају примењивати. Такав распоред се избегава нарочито у великим крушицима.
Коришћена литература Крушка Др Евица Мратиновић
ПССС Смедерево
Биљана Николић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.470 sekundi
Powered by Kunena Forum