Značaj organske materije u zemljištu

Više
08 avg 2019 12:17 #38267 od Vujinović Snježana
Organska materija predstavlja rezervoar hraniva, koja procesom mineralizacije postepeno prelaze u lakopristupačne oblike za ishranu biljaka. Iz nepristupačnog oblika za biljke, hraniva se oslobađaju isključivo delovanjem mikroorganizama i zato su klimatski faktori kao što su sadržaj vlage, temperatura, aeracija... vrlo često limitirajući faktori procesa mineralizacije.
Organska materija, a posebno humus, ima veoma velik značaj i na strukturu zemljišta. Ukoliko iz nekih razloga ipak dođe do gubitka humusa, tada zemljišta postaju zbijenija i tvrđa, pa se može zaključiti da aeracija, vodni kapacitet i propustljivost zemljišta za vodu u mnogome zavise od količine organske materije u zemljištu.
Često unošenje organskih jedinjenja koja se lako razgrađuju i čiji ostaci doprinose stvaranju složenijih organskih jedinjenja, omogućavaju bolje vezivanje čestica zemlje i stvaranje strukturnih agregata koji doprinose stvaranju i održavanju rastresite zrnaste strukture zemljišta. Popravka strukture zemljišta omogućava bolju filtraciju i kretanje vode kroz profil, pri čemu se sprečava njeno duže zadržavanje koje bi dovelo do prevlaživanja zemljišta. Postojanje pora, pored povećanja propustljivosti za vodu, omogućava i bolju razmenu gasova, pa se na taj način održava i poželjan nivo kiseonika u zemljištu, koji doprinosi većem intenzitetu mineralizacije.
Pored direktnog uticja na strukturu zemljišta, prisustvo organske materije, ostvaruje i svoj indirektan uticaj preko tamne boje koju poseduje. Humoznija zemljišta su tamnije boje i zato adsorbuju više svetlosti pa su samim time i toplija.
Povećanjem sadržaja organske materije u zemljištu, postiže se smanjenje erozionih procesa, kako zbog povećane filtracione sposobnosti zemljišta, tako i zbog povećane stabilnosti zemljišnih agregata.
Narušavanje strukture zemljišta, što se u današnje vreme sve više vezuje za intenzivnu mehaničku obradu, je obično manje vidljivo kod zemljišta koja su više snabdevena sa humusom.
Snježana Vujinović, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.328 sekundi
Powered by Kunena Forum