Osnovna obrada zemljišta

Više
25 nov 2019 14:01 #39301 od Vujinović Snježana
Vremenske prilike ove jeseni nisu povoljne za obradu zemljišta jer je zemljište veoma suvo usled nedostatka padavina. Osnovnu, duboku obradu zemljišta nikako ne treba odlagati za proleće, već iskoristiti svaki trenutak kada je zemljište u stanju povoljne vlažnosti za obradu.
Potrebno je orati na odgovarajuću dubinu kako se ne bi nepotrebno povećavali troškovi goriva, a da se ipak zaoru žetveni ostaci. Na parcelama na kojima će se na proleće sejati kukuruz, dubina oranja treba da bude oko 25 cm, a tamo gde će se sejati šećerna repa, lucerka, treba orati na nešto veću dubinu, oko 30-35 cm.
Prednosti jesenje-zimskog oranja su višestruke, pre svega, stvara se mogućnost da se akumulira zimska vlaga u zemljištu, jer se oranjem presecaju kapilari, tako da voda od padavina ne odlazi u podzemne slojeve, a posledice eventualne suše mogu biti znatno umanjene ukoliko u zemljištu ima akumulirane vlage. Na svim delovima parcela se zadržava vlaga, jer je zemljište ujednačeno, odnosno ne dolazi do oticanja po površini sa viših na niže delove parcela.
Osnovnom obradom se zaoravaju žetveni ostaci, korovi kao i seme korova. Štetni insekti se mehanički uništvaju i tako im se smanjuje njihovo brojno stanje. Zimsko oranje značajno utiče i na strukturu zemljišta. Ukoliko se ostavi otvorena brazda, tokom zime izmrzavaju grudve i stvara se sitnomrvičasta struktura zemljišta koja je posebno značajna za setvu, odnosno klijanje i nicanje u sledećoj proizvodnji. U proleće, čim vremenske prilike dozvole da se može ući mehanizacijom u njivu, potrebno je podrljati zimsko oranje kako bi se zatvorile pore i pukotine i na taj način sprečilo isparavanje akumulirane vlage.
Snježana Vujinović, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.373 sekundi
Powered by Kunena Forum