Mere nege useva kukuruza - međuredna obrada

Više
18 jun 2010 12:41 #28970 od Jerinić Svetlana
Kukuruz je biljka koja zahteva da u toku vegetacije površinski sloj bude rastresit i čist od korova. U tom cilju obavlja se kultivacija između redova. Kultiviranjem se pored uništavanja korova koji nisu uništeni herbicidima poboljšava vodni i vazdušni režim zemljišta, pojačava mineralizacija organske materije i povećavaju količine lakopristupačnih formi hranljivih materija.

Efikasnost međuredne obrade zavisi od vremena izvođenja, broja i dubine.

Dubina je uslovljena svojstvima zemljišta, biološkim osobinama kukuruza i korova.

Prva međuredna obrada treba da počne čim se ukažu redovi biljaka kukuruza. Da se ne bi povredio korenov sistem pri prvoj kultivaciji ostavljati neobrađen (zaštitni pojas) 1 do 12 cm od biljaka u redovima. Pri sledećoj kultivaciji zaštitni pojas se povećava na 15 do 20 cm. Međurednu kultivaciju je moguće izvoditi do momenta kada biljke kukuruza dostignu visinu 80 do 90 cm i više.
Dubina kultivacije se određuje u zavisnosti od tipa zakorovljenosti i faze razvića biljaka kukuruza. Preduboka kultivacija u znatnojmeri povređuje korenov sistem kukuruza, a to je nepoželjno. Stoga se prva kultivacija obavlja na dubinu 10 do 12 cm, druga na 6 do 8 cm, a treća ako se izvodi na 5 do 6 cm.
Svetlana Jerinić
, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.340 sekundi
Powered by Kunena Forum