Setva heljde

Više
08 apr 2019 13:27 #37029 od Stojanović Aleksandar
SETVA HELJDE

Obzirom da je heljda u svim fenofazama razvoja osetljiva na mrazeve treba je sejati kasnije u proleće, kada se temperatura zemljišta zagreje na 15 stepeni celzijusovih. Heljda je biljka kratkog vegetacionog perioda pa se može sejati kao naknadni i postrni usev. U ravničarskom podrčju setva se obavlja krajem aprila, početkom maja, a može se izvesti sve do početka jula, pa i kasnije ukoliko se gaji radi pčelinje paše.
Ukoliko se heljda gaji za kosidbu zelene biomase i kao pčelinja paša, može se sejati sukcesivno kako bi se produžio period korišćenja. Heljda se može gajiti kao usev guste setve ili kao širokoredni usev.
U našim agroekološkim uslovima prednost treba dati uskorednoj, gustoj setvi koja se izvodi povrtarskim sejalicama ili sejalicama za žitarice na međuredno rastojanje od 12-15 cm i razmak biljaka u redu 1-2 cm čime se obezbeđuje oko 5.000.000 biljaka po hektaru. Za setvu je potrebno 80-90 kg semena. Dubina setve iznosi od 4-6 cm i zavisi od krupnoće semena, vlažnosti zemljišta, mehaničkog sastava zemljišta.
Nakon obavljene setve potrebno je obaviti valjanje zbog uspostavljanja bržeg kontakta semena sa vlažnošću zemljišta u setvenom sloju.
Aleksandar Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.342 sekundi
Powered by Kunena Forum