Komercijalni kvalitet pšenice -Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

Više
29 maj 2019 09:15 - 29 maj 2019 09:17 #37497 od Vlajkovac Jorgovanka
[/center ]Komercijalni kvalitet pšenice


Pšenica kao najvažniji poljoprivredni proizvod ima određenu upotrebnu vrednost kao tehnološka sirovina za proizvodnju brašna, hleba i peciva, testenina keksa i drugih proizvoda. Da bi se mogla nalaziti u prometu, odnosno bit predmet trgovine, pšenica mora da ispunjava određene uslove kvaliteta i higijenske ispravnosti.
Vrednost pšenice kao sirovine u tehnologiji hrane određuje se prema morfološkim, organoleptičkim i biohemijskim i tehnološkim osobinama, a vrednost pšenice kao robe u prometu određuje se raznim elementima kvaliteta propisanim propisima o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti.
Kvalitet pšenice određuje se:
- organoleptičkim svojstvima,
- sadržajem i vrstom primesa,
- sadržajem vode,
- hektolitarskom masom,
- kvalitetnom klasom, određenom na osnovu procenta sirovih proteina i sedimentacione vrednosti,
- prisistvom štetočina,
- prisustvom mikroorganizama i
- prisustvom ostataka sredstava za zaštitu bilja, uništenje korova i štetočina
Organoleptička svojstva
Pšenica koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju mora biti zrela i zdrava, svojstvenog izgleda, mirisa i ukusa i ne sme imati strani miris i ukus sledećeg porekla:
- na skladišne štetočine,
- na plesni i sneti,
- na semenke žitnih korova, na pokvarenost usled lošeg skladiđtenja ili nepravilnog transporta,
- na strane materije ( petrolej, sumpor i dr.),
- na sredstva za zaštitu bilja i uništenje skladišnih štetočina.
Primese u pšenici
Primesama u pšenici podrazumevaju se svi sastojci koji ne predstavljaju pšenična zrna, kao i ona zrna pšenice koja se smatraju primesom. Primese se dele na organske bele primese ( lomljena i štura zrna, druga žita, proklijala zrna, nagrižena zrna),
organske crne primese (seme korova, glavnica raži, zrna oštećena veštačkim sušenjem, pokvarena zrna, glavničava zrna, nematodna zrna, slama pleva, drvo i dr.), neorganske primese (zemlja, pesak, kamen, prašina, staklo) i primese životinjskog porekla ( delovi insekata i insekti)
Procenat vlage
Pod sadržajem vlage podrazumeva se gubitak mase koji pšenica pretrpi pod određaenim uslovuma utvrđen standardnom metodom.
Hektolitarska masa
Pod hektolitarskom masom podrazumeva se masa jednog hektolitra pšenice izražena u kg, utvrđena standardnom metodom preračunato na pšenicu sa 13% vode.
Klase kvaliteta
Na osnovu sadržaja sirovih proteina i sedimentacione vrednosti pšenice se razvrstava u I, II i III klasu:

Klasa Sirovi proteini u % Sedimentaciona vrednost
I Najmanje 13,0 Najmanje 40
II Najmanje 11,5 Najmanje 30
III Najmanje 10,0 Najmanje 18

Prisustvo štetočina i pesticida
Pšenioca koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju ne sme da sadrži žive štetočine u razvijenom ili više razvojnom stadijumu. Ostaci pesticida ne smeju preći količinu dozvoljenu posebnim propisima.

Standardni kvalitet pšenice

Pod standardnim kvalitetom pšenice koji se uzima kao osnova za obračun (komercijalni kvalitet na otkupnom mestu) u procentima podrazumeva se pšenica sa 13% vode, 76 kg hektolitarske mase i 2% primesa.
Minimalni uslovi kvaliteta po standardu za prijem pšenice kod otkupa je, najviše 15% vode, hektolitarska masa najmanje 74 kg i količina ukupnih primesa najviše 8%.Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing
PSSS Požarevac
Last edit: 29 maj 2019 09:17 by Vlajkovac Jorgovanka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.423 sekundi
Powered by Kunena Forum