Podrivanje u Mačvanskom regionu - Darko Simić

Više
18 okt 2019 13:41 #38980 od Simić Darko
Podrivanje i rastresanje zemljišta u Mačvanskom regionu nije redovna agrotehnička mera. Njena aplikacija se svake godine povećava posle nezapamćnih poplava u 2014 godini. Stoga moramo naglasiti njenu pozitivnu ulogu kao i sve veću pojavu ovih mašina na ovim našim pozicijama te takođe moramo naglasiti da ipak stidljivo ali sigurno zauzima mesto kao redovna meliorativna aktivnost.
Ove mašine ne prevrću plasticu već samo paraju i rastresaju zemljište. U našim uslovima potrebno izvoditi ovu radnu operaciju u svim slučajevima gde postoje sabijeni slojevi zemljišta u kojima ne može biljka da raste niti da dobija vodu. Biljka može biti ometena u svom razvoju i zbog zastoja viška vode iznad sabijenog i nepropustljivog sloja ili zbog nedostataka vode koja se nalazi ispod nepropustljivog sloja. Podrivanjem je moguće ukloniti sabijenost zemljišta, a time i opasnost od viška, odnosno nedostataka vode. Izbor nagiba noža je vrlo zanačajan za kvalitet rada podrivača.Ako je nagib mali, zemljište se ne podiže dovoljno, a ako je nagib prevelik, obim podrivanja se smanjuje i ograničava se na veličinu noža. Osim toga povećava se utrošak pogonske energije.
Dubina podrivanja zavisi od svojstava i sabijenog zemljišta, šot se i desilo zadnjih godina, ali u svakom slučaju plitko podrivanje ima slab efekat. Iskustva su pokazala da podrivanje treba izvoditi najmanje na dubini od 60 cm. Rad sa podrivačima se obavlja u svim uslovima rada koko bi bilo moguće rastresati i pokretati zemljište. Najpogodnija je letnja sezona pri optiimalnoj vlažnosti zemljišta za rastresanje. Zajedno sa podrivanjem mogu se unositi mineralna đubeiva, pesak ili kreč..

Dipl. ing Darko Simić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.833 sekundi
Powered by Kunena Forum