Čuvanje belog luka

Više
06 dec 2019 07:56 #39431 od Pantelić Ljubodrag
ČUVANJE BELOG LUKA

Beli luk se na našem području dosta troši, ali su površine na kojima se gaji još uvek male te proizvodnja ne zadovoljava potrebe.
U Srbiji se gaje dva zipa belog luka i to:
- Prolećni
- Jesenji
Podela je urađena prema vremenu sadnje.
Prolećni se više sadi u brdsko-planinskim regionima, a jesenji u ravničarskim. Bez obzira koji tip se gaji za oba je karakterističan da se lukovice teško čuvaju i da retko zdrava i jedra dočekaju proleće.
Uglavnom se prodaju u ranu zimu. Međutim, malo je poznato da podešavanjem temperature i relativne vlažnosti, lukovice iz domaće proizvodnje mogu zdrave da dočekaju proleće.
Uslovi za duže čuvanje podrazumevaju kontrast temparature i relativne vlažnosti vazduha. Oni u mnogom zavise i od stanja u kojem su lukovice unete u skladište. Najčešće je dovoljno da se drže na temperaturi od pet do šest stepeni ali čim se ona promeni u čenovima se ubrzava proces staranja i brzo propadaju, pa se pa se moraju potrošiti u što kraćem roku. Znatno duže čuvanje, čak do proleća, omogućava čuvanje na temperaturi od 12 do 18 C i relativnoj vlažnosti vazduha od 40 do 60 procenata. Ako se smanji vlažnost lukovice mogu da se smežuraju, a ako se poveća postoji opasnost da se pojave štetočine. Temperatura od šest do dvanaest stepeni je idealna za klijanje, što je izuzetno nepovoljno jer se gubi kvalitet dok se na temperaturi iznad 21 stepen brzo isušuju i propadaju.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.272 sekundi
Powered by Kunena Forum