Izbor sorte (pšenice) za jesenju setvu

Više
22 sep 2020 07:59 #42675 od Pantelić Ljubodrag
Sorta je glavni nosilac prinosa i kvaliteta zrna. Pre izbora sorti neophodno je prethodno dobro upoznati njihove najbitnije osobine kao što su:
- Dužina vegetacije,
- Potencijal rodnosti i kvaliteta,
- Tolerantnost prema biljnim bolestima i štetočinama,
- Tolerantnost na niske i visoke temperature,
- Reakcija na pojedine agrotehničke mere (vreme i gustina setve, reakcija na đubrenje itd) što je domen sortne specifičnosti.
Proizvođači navedene biljne osobine mogu sagledati kroz mrežu ogleda koje rade poljoprivredne službe.
Pri izboru sorti proizvođači moraju znati da „savršenih“ sorti nema iz tog razloga treba birati najmanje dve sorte koje će se međusobno razlikovati a u isto vreme i dopunjavati.
Jedna od čestih grešaka u proizvodnoj praksi je i „tipovanje“ na jednu sortu, često na onu sortu koja se u prethodnoj godini pokazala kao najbolja.
Na većim proizvodnim površinama pod pšenicom treba izabrati više sorata različite dužine vegetacije, što će dati proizvođaču vremena za bolje organizovanje setve, nege useva te žetve. U slučaju vremenskih ekstrema ili nepogoda, različite sorte će biti u različitim fazama rasta i razvića, što istovremeno dovodi do različite otpornosti na te ekstreme.
Ono što se na kraju mora imati u vidu pri izboru sorata jesu stabilne klimatske promene u smislu izbora bezbednijih sorata sa kojima se može obezbediti kvalitetno zrno.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.346 sekundi
Powered by Kunena Forum