Čuvanje kupusa

Više
01 dec 2020 12:28 #43534 od Pantelić Ljubodrag
Optimalno vreme berbe kupusa je bitan faktor u daljem čuvanju.
Odluka o vremenu berbe se donosi na osnovu izgleda glavice kada je spoljno lišće rašireno a glavica čvrsta. Zreo kupus se značajno duže može čuvati u skladištu u odnosu nedozreo i sa rastresitom glavicom.
Kasni kupus se mora brati pre pojave jačih mrazeva i temperatura od -5 stepeni. Tokom berbe treba svesti povređivanje glavica na minimum, jer takve glavice se teško čuvaju pa ih je najbolje preraditi.
Duže čuvanje zrelog kupusaje obezbeđeno slabim do umerenim intenzitetom disanja i kao takvo se može čuvati više meseci.
Pored povređivanja glavica prilikom skladištenja kao bitnog faktora dužine čuvanja treba obratiti pažnju na higijenu, koja podrazumeva pravovremeno uklanjanje odbačenih i isečenih delova glavice.
Održavanje kvaliteta uskladištenog kupusa u smislu sprečavanja pojave truleži zavisi od brzine starenja, koju značajno pospešuje akumulacija etilena, pa u neposrednoj blizini treba izbegavati skladištenje drugih proizvoda koji proizvode veću količinu etilena (npr.jabuke).
Kraći period čuvanja tokom zimskog perioda se može postići sa dobrom ventilacijom, međutim duži period čuvanja se može obezbediti sa neophodnim temperaturnim režimom.
Temperatura treba da je što niža a da ne postoji rizik od zamrzavanja.
Čuvanje na duži period se može postići na temperaturi od 0 stepeni.. Na ovako postignutom temperaturnom režimu se disanje kupusa svodi na minimum a u isto vreme se inhibira porast patogena.
Takođe bitan faktor u dužinama čuvanja kupusa je i relativna vlaga. Preporuka je da se uz kontrolisanu temperaturu održava na 95% i period čuvanja će se značajno produžiti.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.432 sekundi
Powered by Kunena Forum