Гајење крмних биљака као подусева

Više
04 feb 2021 10:14 #44327 od Stojković-Jevtić Snežana
Гајење крмних биљака као подусева
Овај начин гајења више је био заступљен у ранијем периоду,пре употребе хербицида у борби против корова.Тада су се крмне биљке усејавале у стрна жита (пшеницу,јечам,овас).После жетве жита подусев наставља нормалан развој и у тој години даје значајну количину биљне масе.Као подусеви могу се користити културе које подносе засену (жути звездан,црвена детелина,бела детелина,траве и травно легуминозне смеше).Као надусеви у том случају жита се сеју ређе како би обезбедила боље осветљење подусеву.
Жито као надусев у легуминозно-травној смеши по правилу не утиче негативно на принос ливаде у следећим годинама експлоатације.Само у неким,специфичним годинама деси се проређивање усева под житарицама остављеним за зрно али се неповољно деловање увек може избећи кошењем надусева за зелену масу.
При заснивању крмних подусева треба обратити пажњу на неке ствари.Потребно је убрзо након сетве жита обавити сетву смеша,одабрати раније сорте надусева ,умањити количину ђубрива и на крају ако је могуће покосити надусев за зелену масу како би се што пре уклонио са површине и оставио више животног простора подусеву.
У циљу повећања економичности производње неких крмних усева стално се врше истраживања са усејавањем легуминоза у жита.
Позитиван је утицај биљака из фамилије махунарки на продуктивност осталих усева и на мање улагање у минерална ђубрива,захваљујући фиксацији азота који потиче из махунарки.У усев жита може се врло успешно укључити сточни грашак или грахорица па се косити за силажу.
Тамо где има довољно падавина може се укључити и уљана репица у малим количинма као надусев те после скидања у пролеће остаје вишегодишњи усев крмног биља за даље коришћење.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.438 sekundi
Powered by Kunena Forum