Faktori za uspešnu obradu zemljišta

Više
31 mar 2021 09:10 #45336 od Pantelić Ljubodrag
Uspešna obrada podrazumeva energično drobljenje, sitnjenje i mešanje i sitnjene zemljišta.Jedan od bitnih faktora za uspešno obnavljanje strukture zemljišta je i povoljno stanje vlažnosti zemljišta.Vlažnost utiče na veličinu lepljivosti, vlaga ublažava lepljivost. Pri sušenju „koloidi“ jako očvsnu, pri velikoj vlažnosti se rasplinu i gube svoju vezanost. Stoga pri oranju suviše suvog zemljišta plugom se otkidaju veće komadi, dok kod prekomerno vlažnog zemljišta plug svojim radnim organima zbližava čestice uništavajući mu strukturu, a pri naknadnom sušenju prouzrokuje jako slepljivanje i veliku zbijenost zemljišta.

Zato za „dobro“oranje najbolje odgovara umereno vlažno zemljište.
Najpogodnije stanje zemljišta za obradu nazivamo „fizička zrelost“. Vlažnost zemljišta u stanju fizičke zrelosti iznosi 40 – 60% poljsko vodnog kapaciteta. Pri takvom stanju vlažnosti zemljišta, obrada se izvodi sa najmanjim utroškom sredstava, a pri tome ostvaruje se i najbolji kvalitet obrade.
Momenat fizičke zrelosti zemljišta za obradu različito traje, kod strukturnih veoma dugo, a kod nestrukturnih veoma kratko i zato se takva zemljišta nazivaju „minutnim“.

Kod nestrukturnih zemljišta pri različitoj vlažnosti ističu se dva nepovoljna momenta:
- Plastičnost u vlažnom stanju
- Vezanost u suvom stanju

U prvom slučaju zemljište se pri obardi „kaiša“razmazujući se uz lepljenje na plug, a u drugom se pri obradi izvaljuju „monoliti“(grudve).

Fizička zrelost zemljišta za obradu može se odrediti:
- Laboratorijski ( sadržaj vode )
- Iskustveno

Ni jedan, ni drugi način nisu teški, ali se greške u praksi najčešće čine zbog potcenjivanja njenog značaja , potcenjivanja uopšte vrednosti dobrog oranja.Naime, struktura zemljišta se može uništiti ako se obrađuje u previše suvom ili vlažnom stanju. U praksi se najčešće ore vlažnije zemljište, ređe je obrnuto.

Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.248 sekundi
Powered by Kunena Forum