Мере неге усева соје

Više
26 maj 2021 09:31 #45859 od Stojković-Jevtić Snežana
У току вегетације обавезно се примењују мере неге.Разбијање покорице се изводи култивирањем или применом лакших дрљача,а циљ му је уништавање изниклих корова и стварање повољних услова за раст соје.Ваљање се примењује при каснијој сетви соје и помаже успостављању контакта семена са влагом.Међуредна култивација доприноси одржавању површине земљишта између редова у растреситом стању и сузбијању изниклих корова.У току вегетације међуредна култивација се може изводити више пута,по потреби.Прва култивација изводи се у фази 3 листа на дубину од 10 цм, док је наредна култивација за 10-15 дана ,на мањој дубини од претходне.
Соја има велике потребе за водом и треба је наводњавати све док је усев млад,до почетка цветања.На наводњаваним парцелама добија се већи принос у односу на неваодњаване.
Корови се сузбијају било механичким путем,окопавањем или хемијским путем применом хербицида од сетве до ницања или у току вегетације.
Заштита од штеточина мора се обавити на време јер инсекти могу нанети велике штете и тако смањити принос..Оштећење лисне површине од стране инсеката може умањити принос зрна за 20-40 %.Ако се појаве симптоми пламењаче примењују се фунгициди.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.483 sekundi
Powered by Kunena Forum