Oprašivanje putem bumbara u zaštićenom prostoru - Dragan Mijušković

Više
12 jan 2017 10:11 - 11 apr 2017 22:30 #26627 od Mijušković Dragan
U zaštićenom prostoru u novije vreme često se oprašivanje vrši putem bumbara.Kad se košnica unese u zaštićeni prostor, treba je smestiti na postolje visine 0,5-1,0 metar iznad zemljišta zaklonjeno od direktnog sunčevog svetla i padavina.Tako smeštenu košnicu treba ostaviti pola sata zatvorenu.Onemogućiti ulazak mrava u košnicu.
Pre prvog otvaranja košnice zatvoriti ventilacione otvore plastenika i staklenika a najbolje je prvo otvaranje obaviti kad padne mrak.Sa svitanjem zore bumbari će izletati i obaviti prvi orjentacioni let, i početi sa oprašivanjem.
Moguće je posle 2-3 nedelje zadnju stranu košnice podići za 5 mm da bi se iskoristila sva tečna hrana u košnici.Izbegavati smeštaj košnice u gusto lišće biljaka da se ne ometa slobodno odletanje i doletanje bumbara u košnicu. Potrebno je izbegavati svako bezrazložno uznemiravanje bumbara nepotrebnim otvaranjem poklopaca košnice, lupkanje i slično. Takođe preporučuje se da se košnica ne premešta na drugo mesto.
Paradajz:Za oprašivanje paradajza postoje dve vrste kolonija:
Velika kolonija 1.600-2.500m²
Mala kolonija 500-1.500m²
U zimskom i ranom prolećnom periodu cvet paradajza se otvara tokom 2-3dana dok se u letnjem periodu otvori tokom jednog dana.Zato se u zimskom periodu sezone postave prvo minimalno 3 velike kolonije/hektaru.Nakon dve nedelje potrebno je dodati još 2-3 velike kolonije /hektaru.U letnjem periodu potreban broj kolonija unosi se u kulturu odmah pri otvaranju prvog cveta.
Paprika.Cvet paprike je dvopolan.U zatvorenim uslovima dolazi do slabe oplodnje,smanjen je prečnik plodaa javlja se i izostanak razvoja semena. Prednosti upotrebe bumbara su:
1.Veći broj plodova prve klase
2.Veći obim ploda(kod peteljke)
3.Pravilan oblik karakterističan za sortu
4.Bolja oplodnja kod sorti osetljivih na nedostatak svetlosti
5.Mesnatiji plodovi debljih ćelija.
Krastavac Najveći broj sorata krastavca ima muške i ženske cvetove, cvet nekih sorti je dvopolan ,dok su hibridni krastavci su partenokarpni.Takvi plodovi ne sadrže normalno, klijavo seme.Međutim , kod proizvodnje kornišona potrebno je imati oprašivače,pa se preporučuje jedna mala kolonija za 500m²zaštićenog prostora
Plavi patlidžanCvet plavog patlidžana je dvopolan, ali radi dobijanja kvalitetnijeg roda može se u zaštićenom prostoru primeniti jednu malu koloniju na čak 2.000m².


Savetodavac Dragan Mijušković
Last edit: 11 apr 2017 22:30 by Administrator.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.510 sekundi
Powered by Kunena Forum