KROMPIR - Nedostatak hranljivih elemenata - Boban STANKOVIĆ

Više
09 mar 2017 14:00 - 11 apr 2017 22:33 #27356 od Stanković Boban
Krompir najbolje uspeva na dubokim, plodnim, oceditim i rastresitim zemljištima bogatim humusom. Đubrenje može biti: kombinovano đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima, đubrenje samo mineralnim đubrivima, prihrana azotnim đubrivima, folijarna prihrana i prihrana sistemom za navodnjavanje. Količina i vrsta đubriva zavisi od plodnosti zemljišta, preduseva, izbora i namene sorte. Ukoliko se pojavi nedostatak ili višak nekog od hranljivih elemenata, dolazi do određenih problema u procesu proizvodnje krompira i isti se mogu manifestovati na biljkama.
Azot - Veoma značajan element u ishrani krompira. Nedostatak ovog hranljivog elementa odražava se na smanjeni porast, ravoj i izgled biljke. Biljke postaju bledunjave, dolazi do smanjenja nadzemne mase pa samim tim i roda. Veće količine azota utiču na stvaranje veće nadzemne mase - usporavanje formiranje krtola. Veća bujnost izaziva veću osetljivost na mnoge biljne bolesti, dolazi do produženja vegetacionog perioda, dolazi do smanjenja sadržaja suvih materija i skroba, većih količina šećera- otežano čuvanje krompira u skladištu.
Fosfor - Nedostatak fosfora je izražen na kiselim, siromašnim zemljištima i ako je blokiran od strane gvožđa. Simptomi su jako izraženi na listovima. List je tamno zelene boje, bez sjaja. U ekstremnim situacijama na obodu lista se javljaju ljubičaste pege.
Kalijum - Krompir je kultura koja dosta iznosi kalijum iz zemljište. Ovaj element se na lakim zemljištima lako ispira, a na teškim blokira. Nedostaci su najznačajniji u drugoj polovini vegetacije. Nedostatak se manifestuje pojavom tamno zelene boje , mezofila lista i žućkaste do tamno smeđe boje po obodu lista. Ispod braonkaste boje dolazi do izumiranja tkiva, list dobija grubu površinu i počinje da se uvija. Velike doze kalijuma izazivaju blokadu magnezijuma.
Magnezijum - Nedostatak magnezijuma se sreće na kiselim i alkalnim zemljištima Usled nedostatka magnezijuma biljke krompira dobijaju bledožutu boju i dolazi do žućenja donjeg lišća. Deo lista između nerava menja boju u svetložutu, po obodu lišće ostaje zeleno i vremenom postaje lomljivo.
Mangan - Nedostatak mangana se najčešće javlja na lakim, peskovitim zemljištima. Nedostatak na krompiru izaziva promene na vršnom, mladom lišću koje se uvija. Tkivo između nerava postaje žućkasto i sa mnogobrojnim crnim, nekrotičnim tačkama duž nerava. Kada je jači nedostatak mangana lišće krompira se suše i opada.Suvišak hranljivih elemenata Da bi se izbegle posledice nepravilne ishrane gajenih biljaka nužno je upoznati plodnost zemljišta putem laboratorijskih analiza. PRVO AGROHEMIJSKA ANALIZA ZEMLJIŠTA A ONDA ĐUBRENJE.


dipl.ing.polj. Boban STANKOVIĆ
Last edit: 11 apr 2017 22:33 by Administrator.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.394 sekundi
Powered by Kunena Forum