Supstrati za ožiljavanje

Više
17 avg 2017 14:34 - 17 avg 2017 14:35 #29574 od Ivana Trifkovic
Supstrati za ožiljavanje su karekteristični za cvećarsku i rasadničku proizvodnju, tako da se za tu svrhu koriste: pesak, perlit, treset, humograph i Jiffy-7 tresetna saksija. Mogu se koristiti u čistom obliku ili pomešani.

Pesak je mineralnog porekla sa neutrlane pH rekacije. Loše zadržava vodu, ali pri punoj zasićenosti vodom ima loš vazdušni režim. Čist pesak se sve ređe koristi za ožiljavanje, jer se reznice mnogo bolje ožiljavaju u smeši treseta i peska. Zbog toga se pesku uvek dodaje beli treset sa pH 3,5-4,5 u odnosu 1:1.

Perlit* je lak porozni materijal koji se dobije preradom sirovog perlita vulkanskog porekla. Hemijski je inertan, nesagoriv, ne truli i nema mirisa, sa pH vrednošću od 6,5-7,5 (neutralan). Takođe je dobar izolator te umanjuje preterano variranje zemljišta. Njiegov pozitivan uticaj na zemljište je poboljšanje strukture zemljišta, sprečava stvaranje grudvi i sabijanje zemljišta, a takođe popravlja aeraciju (provetravanje zemljišta) i drenažu. Dalje, vlagu vezuje 3-4 puta više u odnosu na svoju zapreminu.
Perlit je ujednačen suptrat za ožiljavanje cvećarskih i rasadničaskih biljaka, a najbolje su granule prečnika od 3-6 mm. Najčešće se koristi kao čist supstrat za ožiljavanje zelenih reznica hirzantema, karanfila, fuksije, ukrasnog šiblja i drugih biljaka koje imaju sočne biljne delove i kratak period ožiljavanja. Perlit je pogodan za razvoj korena, jer se u njemu koren dobro grana i prilikom presađivanja ne dolazi do kidanja i oštećenja korena. Može se koristiti i kao dodatak zemljišnim smešama u saksijama ili kontejnerima, a može se korisiti i kao podloga za hidrokulture. Prirasti ili prinosi biljaka su i za 20-30% veći ako je perlit pravilno upotrebljen. U prodaji se nalazi u najlon vrećama od 100 litara.

Jiffy-7 tresetna saksija u prodaji se nalazi u obliku presovanog briketa koji u dodiru sa vodom nabubri i poveća zapreminu 9 puta. Izrađen je od Sphagnum treseta velikog vodnog kapaciteta i obavijen plastičnom mrežicom koja mu daje oblik, čvrstinu i sprečava raspadanje. Korisiti se za direktnu setvu krupnijeg semena, za pikiranje rasada i za ožiljavanje reznica. U prodaju se nalazi nekoliko vrsta tresetnih saksija sa različitim pH vrednostima, u zavisnosti od namene, a pri tom sadrže sve biogene elemente sa mikroelementima u obliku natrium-molybdata, boraxa, magnezium-sulfata i fero-želatina.

*Proizvodnja Agroperlita u Srbiji www.termika.rs/agro/42-agroperlit-extra-perlit//
Prilozi:
Last edit: 17 avg 2017 14:35 by Ivana Trifkovic .

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.412 sekundi
Powered by Kunena Forum