PROIZVODNJA SALATE U PLASTENICIMA-dipl. ing Nada Lazović-Djoković

Više
21 sep 2017 10:28 #30024 od Lazović - Đoković Nada
Salata spada u grupu povrtarskih vrsta sa relativno kratkom vegetacijom. Može se proizvoditi na različite načine i u svim periodima godine. U poslednje vreme se jasno izdvaja nekoliko rokova i načina proizvodnje: - jesenje-zimska proizvodnja salate (proizvodnja u zaštićenom prostoru, koja može biti namenjena za kasno zimski period, ili čak da bude namenjena i za rano prolećni period, tako da se upotpuni period do pristizanja prve salate iz rane proizvodnje).
Zelena salata je kultura koja podnosi niske temperature, odlična je za proizvodnju u plastenicima bez dopunskog grejanja. Važno je odabrati pravu sortu ili hibrid, ali je podjednako bitno i uspostaviti optimalne uslove uspevanja ovog povrća.
Temperatura- Optimalna temperatura za gajenje salate je od 15°С do 20°C. Uz dobru zaštitu ova proizvodnja može biti uspešna i ako je nešto niža. Biljke će se dobro razvijati i kada je temperatura tokom dana oko 12°С, a noću oko 7°С. U fazi lisne rozete, salata podnosi temperaturu i do -5°С.
Osvetljenost- Biljkama je neophodna i dobra osvetljenost, jer se bez dobrog osvetljenja produžava vegetacija i obrazuju se rastresita glavica u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.
Vlažnost- Potrebe salate za vlagom su velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tokom formiranja glavice, pa je treba stalno obezbedjivati vodom. Potrebno je voditi računa da vlažnost ne bude prevelika, jer će uticati na porast i razvoj glavice. Duže zadržavanje vode na površini može dovesti do truljenja donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis. Salata loše reaguje na nisku vlašnost - razvija se rozeta lošeg kvaliteta.
Salata ima relativno kratku vegetaciju koja se deli na rasadnički period (18-38 dana) i proizvodni period (21–90 dana). To znači da od semena do gotove salate u idealnim uslovima može proći od 39–128 dana.Kroz vegetacioni period salata prolazi kroz nekoliko faza:
Klijanje i nicanje. Ova faza traje jako kratko (2–3 dana), ukoliko se obezbede potrebni uslovi (18°C). Seme se seje na dubinu od maksimalno 10 mm i to samo kada se radi o semenu u peleti. Ovakvo seme osigurava ujednačeno klijanje i nicanje. Već nakon 2–3 dana od tog perioda počinju biti vidljivi i kotiledoni, a istovremeno raste i prvi pravi list.
Faza rasada. Ova faza počinje već nakon iznošenja rasada iz klijališta. U fazi rasada počinje formiranje listova lisne rozete. U ovoj fazi od izuzetnog značaja je da ona protekne u idealnim uslovima, tj. da salata ne doživljava stresove, jer se to kasnije može odraziti na prevremeni prelaz u generativnu fazu (cvetanje).
Faza formiranja lisne rozete ili glavice. Ovo je faza koja dolazi nakon rasađivanja. Tokom ove faze kod salate dolazi do intenzivnog formiranja listova rozete, a kod glavičastih formi i do formiranja glavice. Ovde treba spomenuti da glavičaste forme, zbog potrebnog vremena za formiranje glavice, imaju dužu vegetaciju u odnosu na lisnate forme salata, što je značajno posebno ukoliko se planira jednovremeno pristizanje. Fiziološki zrela salata može da provede u ovoj fazi od 1–4 nedelje. To zavisi od temperature, jer se svi procesi ubrzavaju pri višim temperaturama, ali zavisi i od tipa sorte i njene otpornosti na dužinu dana.
Izvor:PSSS-Vranje
dipl.ing Nada Lazović-Djoković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.354 sekundi
Powered by Kunena Forum