Gajenje rukole-dipl.ing Dragan Mijušković PSS Jagodina

Više
08 dec 2017 10:33 #30891 od Mijušković Dragan
Uzgoj rukole je sve unosniji posao kod nas jer ova biljka postaje sve popularnija a cena joj je dosta visoka, pa se isplati za gajenje.
Rukola se uzgaja zbog svojih veoma hranjivih listova,a njen uzgoj nije uopšte komplikovan ukoliko joj se obezbedi ono što ona zahteva. Čuvene sorte koje se kod nas gaje su Riga i Koltivata.
Kao i većina zelenog lisnatog povrća, tako i rukola može direktno da se seje u zemlju. Kao i kod većine baštinskih biljaka tajna uspešnog uzgoja leži u tome šta se uradi pre nego se poseje seme ove biljke. Rukola najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu ali voli puno vlage, tako da zahteva često zalivanje. Nije zahtevna što se tiče tipa zemljišta ali se savetuje da se izbegnu lako peskovita i srednje teška zemljišta. Ovoj biljci odgovaraju zemljišta pH 6-6,5. Iz tog razloga potrebnno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili još bolje priprema zemljišta u jesen.Osnovna obrada se izvodi na dubinu 20-tak cm,a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu- budući da se ova povrtarska kultura seje direktno iz semena, koje je veoma sitno.
Rukola je biljna kultura koja voli hladno vreme i otporna je na mraz. Zahvaljujući tome može se uspešno uzgajati čitave godine. Sve što je potrbno za njenu setvu su dnevne temperature izbad 4 stepena C. Raste najbolje na sunčanom mestu, a toleriše i hladovinu naročito kada nastupe letnje temperature. Ukoliko nastupe visoke temperature potrebno je obezbediti zasenu, inače će imati listove lošijeg ukusa. Od setve do berbe treba da priđe oko četiri nedelje. Seme treba posejati na dubinu od 0,6-1 cm i sa razmakom između redova15-30 cm, a između biljki u redu treba da bude 5-10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5-2 kg semena.
Nega se sastoji na međurednoj obradi i redovnom navodnjavanju. Kada prođe mesec i po do dva od setve, počinje berba.Čupaju se lisne rozete, a nakon toga na istim mestu rukola će nastaviti da raste i posle nekog vremena se opet bere.
Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg.
Rukola ima malo kalorija pa predstavlja idealnu namirnicu za dijetalce. Sadrži znatne količine vitamina A, K i C, kalcijum, gvožđe, magnezijum.Dobra je za zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i zdrava je hrana za srce i uništava kancerogene materije u organizmu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.355 sekundi
Powered by Kunena Forum