Ren

Više
14 feb 2018 09:38 #31667 od Nikoletić Miloš
Ren was created by Nikoletić Miloš
Ren je višegodišnja biljka. Ima značajnu ulogu u lečenju reumatizma , gihta, bolesti želuca , bubrega , jetre , žuči ,creva . Podzemni delovi korena rizomi koristi se kao cenjen dodatak hrani I začin.
Odlično podnosi niske temperature . ne dolazi do izmrzavanja. Najbolje se razvija na temperaturi od 17-20° C . Ima skromne zahteve prema vlazi , ne voli visok nivo podzemnih voda . Treba ga gajiti na plodnim rastresitim I ocednim zemljištima . Ne podnosi zemljišta sa pH vrednostima ispod 5.5 .
Osnovna obrada zemljišta s izvodi u više navrata sve do zimskog dubokog oranja dubine do 30 cm. Na proleće , kada to dozvoli vreme , se vrši priprema zemljišta koje se sitni I rastresa do 12 cm dubine. Đubrenje se obavlja sa 50-70t/ha stajnjaka I 100-120 kg azota , 100-130kg fosfora I 150-180 kg kalijuma. Sva količina stajnjaka I 2/3 fosfora I kalijuma se unosi pod osnovnu obradu , a preostala 1/3 fosfora I kalijuma kao I ½ azota pod površinsku obradu. Preostalih ½ azota primeti kroz prihranu.
Reznice se uzimaju u toku jeseni prilikom vađenja zadebljalih delova korena . Treba da su dužine oko 25 cm I debljine do 1.2 cm Gornji kraj reznice se seče horizontalno , a donji koso. Tako spremljene reznice se čuvaju na hladnom mestu u pesku.
U proleće neposredno pred sadnju reznice se vade iz peska , pregledaju I odabiraju zdrave. Izbojci se odstranjuju svi izuzev krajnjih . Reznice treba zasaditi što je ranije moguće u toku marta.
Sadnja može biti ručna I mašinska. Reznice se postavljaju u otvorene brazde na rastojanju do 35 cm I mogu se zagrnuti ručno ili ravnjačem. Ako su reznice kraće , a deblje mogu se saditi mašinski na dubinu oko 10 cm .
Kada se ukažu redovi može da se međuredno kultivira I treba paziti na mlade biljke. Obično ima dva do tri kultiviranja.
Prihranu izvesti azotom koji je preostao dva puta. Prihranjivati ren I preko lista je požljeno. Ako se ima mogućnosti , a suša je , obavezno navodnjavati ren ,preporučljivo je 2-3 puta.
Može se brati tokom cele godine , ali je glavna berba u jesen kada lišće požuti. Može se vaditi ručno I mašinski. Izvađeni koreni se čiste od zemlje , gornji deo se odseca na mestu gde polaze listovi. Manje količine se pakuju po nekoliko korena zajedno , a veće u refuzi.

dipl.ing. Miloš Nikoletić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.550 sekundi
Powered by Kunena Forum