Gajenje boranije

Više
04 maj 2018 08:32 #32743 od Nikolić Radojka
Boranija je mahunarka koja traži toplu klimu, ali preterano visoke temperature i suv vazduh mogu da izazovu opadanje cvetova.Najbolje uspeva u umereno vlažnom podneblju.U plodoredu se gaji posle okopavina. Na isto mesto u plodoredu može se gajiti posle četiri godine.Kada se gaji kao postrni usev , seje se od 20. juna do 20 jula, uz obavezno navodnjavanje.Seje se u redove , na rastojanju 50 x 4-5 cm, tako da na svakom kvadratnom metru ima 40-50 biljka.Za hektar je potrebno 100 - 150 kg semena.
Odgovara joj plodno zemljište i upotreba organskih i mineralnih đubriva.Stajnjak treba uneti pod predkulturu, jer veći sadržaj azota u zemljištu dovodi do prekomerne bujnosti i manjeg broja plodova.Azot je potreban u prvim fazama razvoja, dok biljke ne počnu da ga koriste iz bakterijskih kvržica.Zato se upotrebljavaju kompleksna mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora.Za svežu potrošnju kod nas se gaje sorte beličastih i žutih mahuna, a za preradu zelenih i okruglih.Za berbu dospeva 45 - 70 dana posle setve.Najranije stiže sorta Palanačka rana, pa Maksidor, Resava, Zlatna olovka, Top krop ( zelena ).
Mere nege su okopavanje dva do tri puta radi uništavanja korova i razbijanja pokorice.Navodnjava se po potrebi, najbolje natapanjem u brazde , jer veštačka kiša stvara povoljne uslove za širenje bolesti, posebno bakterioza.
Radojka Nikolić, dipl.ing.
PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.337 sekundi
Powered by Kunena Forum