Zaštita povrća od visokih temperatura - Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Više
21 avg 2018 15:19 #34007 od Stojiljković Jelena
Period za nama obeležile su visoke dnevne temperature, a najave meteorologa ukazuju da će se period sa visokim dnevnim temperaturama nastaviti tokom nedelje, tako da zaštiti povrća od visokih dnevnih temperatura treba posvetiti veliku pažnju.
Kao posledica visokih letnjih temperatura, u zaštićenom prostoru na biljkama se mogu pojaviti ožegotine, a najčešće se na plodovima mogu pojaviti crne fleke, a vrlo često može doći i do propadanje biljaka.
Kao posledica visoke temperature intenzitet asimilacije (proces biosinteze tokom koje se od prostih materija izgrađuju složene) se smanjuje a desimilacije povećava, što smanjuje stvaranje organske materije a samim tim i produktivnost biljke.
Zaštita povrća od visokih temperatura vrlo uspešno se može obaviti postavljanja zaštitnih mreža, osvežavajućih navodnjavanja a jeftinija varijanta je i ujednačeno nanošenje ekološki prihvatljive boje preko folije.
Postavljanje zaštitnih mreža ima za cilj da osim visokih temperatura i preterane osvetljenosti biljke zaštiti i od vremenskih nepogoda (grada). Zaštitne mreže izrađene su od polietilena, prekrivene Al- prevlakom, i mogu se razlikovati po boji, gustini i strukturi. Osim navlačenjem preko folije, vrlo uspešno mogu se koristiti i u proizvodnji povrća na otvorenom prostoru.
Cilj osvežavajućih zalivanja je da se prolaskom kapi vode vazduh osveži. Temperatura se snižava isparavanjem kapljica vode sa lišća, a zatim isparavanjem vode iz zemljišta. Svakako da bolju i efektniju zaštitu od visokih temperatura i preterane osvetljenosti pruža upotreba zaštitne mreže, a u savremenijem sistemu proizvodnje u zaštićenom prostoru i upotreba Al-ekrana koji leti ne dozvoljavaju (stvaranjem difuzne svetlosti) „nepoželjno“ zagrevanje, a tokom zime utiču na povećanje temperature vazduha u zaštićenom prostoru.
Preporuka stručnjaka je da u ovom period zaštitu povrća od visokih temperatura treba obaviti pre nego što se pojve znaci oštećenja na biljkama.

Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.477 sekundi
Powered by Kunena Forum