Nedostatak kalcijuma na povrću - Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Više
27 avg 2018 07:50 #34038 od Stojiljković Jelena
Obilazeći povrtartsku proizvodnju na otvorenom i u zaštićenom prostoru na plodovima paprike i paradajza uočeni su simptomi suve vršne truleži – problem nedostatka kalcijuma. Kalcijum spada u grupu slabo pokretljivih elemenata i veoma sporo se transportuje, tako da često dolazi do pojave nedostatka ili slabog usvajanja ovog elementa.
Nedostatak kalcijuma prouzrokuje suvu trulež vrha ploda paprike i paradjza. Simptomi nedostatka kalcijuma javljaju se već na vrlo malim plodovima, i uvek na onom delu ploda gde je tučak. Pojavi nedostatka ovog elementa doprinose i neke greške proizvođača tokom proizvodnje ili poremećen vodno-vazdušni režim, visoka temperatura zemljišta, ispiranje hraniva iz oraničnog sloja, antagonizarn među pojedinim jonima.
Može se desiti da u zemljištu ima dovoljno kalcijuma ali ga biljka ne može usvojiti ako u zemljištu ima previše kalijuma (antagonizam), ili je došlo do nedostatka vlage, te će se siptomi nedostatka kalcijuma pojaviti na biljci iako ga ima u zemljištu dovoljno. Nedostatak ovog elementa u ovom slučaju neophodno je nadoknaditi folijarnom prihranom, u početku ili tokom cvetanja biljaka, ali se mora voditi računa o koncentraciji, kako ne bi došlo do ožegotina na listovima.
Veleiki nedostatak kalcijuma na paprici može se sprečiti ravnomernim zalivanjem i redovnim dodavanjem ovog elementa.

Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.965 sekundi
Powered by Kunena Forum