Berba i čuvanje povrća

Više
23 sep 2018 01:10 #34349 od Mijušković Dragan
Potpun uspeh u gajenju povrća zavisi od pravovremene berbe.Povrće se bere u najpogodnijoj zrelosti , s obzirom na način korišćenja.Berba ne sme kasniti , jer se zaustavlja dalji rast biljke.To je posebno izraženo kod vrsta koje imaju posebno zrenje(krastavac, paprika, paradajz) plodova na biljci. Berba može biti jednokratna i višekratna.Berba u više navrata omogućuje duže korišćenje povrća i osigurava kvalitet i veći prinos.
Posle branja povrće treba brzo rashladiti(staviti u senku, pod nadstrešnicu, u podrum) i oprati hladnom vodom.Sortiranjem se odbacuju neupotrebljive biljke, povrće se čisti, i koristi u domaćinstvu ili plasira na tržište.Može se čuvati samo zdravo neoštećeno i zrelo povrće.Dužina čuvanja zavisi od vrste bolje se čuva crni luk nego paradajz) sorte(bolje se čuvaju ljute sorte crnog luka od slatkih),načina proizvodnje (vodnjikavi plodovi se lošije čuvaju) i od uslova čuvanja, pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika.
Posle berbe u povrću se nastavljaju životni procesi ali su slabijeg intenziteta.Ono diše i pri tome oslobađa toplotu i ugljen dioksid (CO2). Iz njega se isparava voda , što dovodi do gubitka u težini i smanjenja kvaliteta.Neko povrće ima sposobnost dorastanja (karfiol), odnosno dozrevanja (paradajz, dinja).Svi ovi procesi su jači ako je viša temperatura ili povrće nije dovoljno zrelo.Zbog toga se svi načini čuvanja , od onih u domaćinstvu do čuvanja u najsavremenijim spremištima i hladnjačama oslanjaju na regulisanje uslova čuvanja.
U proseku povrće se najduže čuva na temperaturi od 0-4 0C i vlažnosti vazduha od 85-90%.Mrkva se čuva najduže 6 meseci, kupus i crni luk 5 meseci , celer 3-5 meseci, karfiol 30-40 dana , paprika 40 dana,krastavac od 4-5 nedelja,zrela dinja 4 nedelje,salata,boranija i poluzreo paradajz 3-4 nedelje,lubenica 1-3 nedelje, grašak i nedozrela dinja 2 nedelje,zreo paradajz 10 dana.
Optimalna temperatura za čuvanje krastavca je 4,4-7,2oC,plavog patlidžana 7,2-10oC,lubenica 4,4-10oC,paprike 4,4-10oC,mladog krompira 4,4oC,zelenog paradajza 12-21,1oC,zrelog paradajza ,2-10oC i boranije 4,4-7,2oC.
Povrće se može čuvati u podrumu, ostavi, trapu, ili u specijalnom spremištu,što je najsigurniji i najbolji način.Bez obzira na to gde se čuva , povrće treba zaštititi od izmrzavanja , a u prostoriji i sloju povrća omogućiti stalno strujanje vazduha.Crni i beli luk najbolje se čuvaju upleteni u vence ili se nec vreće ili gajbe slažu tako da između njih i unutar njih struji vazduh.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.384 sekundi
Powered by Kunena Forum