Supstrati za setvu

Više
26 dec 2018 10:39 #35506 od Miljković Mira
Da bi se biljke što bolje razvile, zemljište u toplim lejama, u kontejnerima i harnjivim kockama potrebno je da bude bogato hranjivim sastojcima, lako pristupačnim za ishranu biljaka, sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom. Najbolje je koristiti gotove supstrate u kojem biljka živi do pikiranja ili do rasađivanja. Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dve vrste supstrata - za setvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstart. Glavna razlika je u veličini čestica, sitniji supstrat za setvu ,a krupniji za pikiranje. Gotovi supstrati proizvedeni su po modernoj italijanskoj tehnologiji. Prosušen ( sa 40% vlage), dobro sterilisan, bez nematoda i semena korova, upakovan u vreće 10,20,50,
80 i 250l. Ima blago kiselu reakciju5,5-6,5 pH. Ima dosta visok vodni kapacitet, raspolaže sa povoljnim sastavom mikroelemenata, ne sadrži štetne i opasne materije, odnosno sve što je biljci potreno u najosetljivijem peridu života.
U toplim lejama koristi se mešavina baštenske i šumske zemlje i količina rečnog peska pomešanim sa organskim đubrivom( kompost, treset ili pregoreo stajnjak). Ovaj nači se uglavnom koristi pri proizvodnji rasada za kasnu proizvodnju za otvoreno, gde se setva ne vrši u kontejnerima.Ali se preporučuje upotreba gotovog supstrata u površinskom sloju, odnosno sloju u kojem se razvija koren biljaka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.422 sekundi
Powered by Kunena Forum