Setva ili sadnja jesenjeg povrća

Više
03 sep 2019 08:36 - 03 sep 2019 12:28 #38445 od Miljković Mira
Neophodan predusev za uspešnu jesenju setvu i sadnju je optimalno vreme setve i sadnje i pravilno sprovođenje agrotehničkih mera kako bi biljke lakše podnele uslove zime. Agrotehničke mere koje je potrebno sprovoditi su pre svega mere zaštite povrća od bolesti, štetočina i korova, pravovremeno đubrenje uz poštovanje doza, zaštita od vetrova. Mlade biljke lakše prezime nepovoljne uslove od starijih, te zbog toga treba voditi računa o rokovima setve i sadnje.
Beli luk
Beli luk dolazi na drugo mesto u plodoredu, dobro uspeva nakon krompira, kupusnjača, šargarepe, krastavca. Zemljišta sunčana, plodna, ph neutralne reakcije, zemljišta koja dobro drže vlagu. Sadi se u jesen u oktobru mesecu, koriste se dobri, zdravi i krupni čenovi. Dubina sadnje je 4 cm. razmak između biljaka je 5-10 cm i 20-25 između redova.
Crni luk
Najbolja se laka do srednje teška zemljišta, dobre strukture, slabo kisele do neutralne reakcije. Obrada zemljišta pre jesenje sadnje obuhvata predsetvenu pripremu kako bi zemljište bilo mrvičasto. Na isto mesto se vraća 3-4 godine, što je preventivno protiv širenja plamenjače, nemetoda i najznačajnije štetočine lukove muve. Dobri predusevi su krastavac, kupus, paprika.
Zelena salata
S obzirom da je salata skromnih zahteva prema uslovima uspevanja, vrlo često je ona odabir organskih proizvođača za gajenje u jesenjem i zimskom periodu na otvorenom, a još više u zaštićenom prostoru. U plodoredu dolazi na drugo mesto posle kultura đubrenih stajnjakom, paradajz, paprika i kupusnjače, pH 5,8-6,5. Seje se od početka septembra a rasađuje za mesec dana od setve , sukcesivno sve do kraja oktobra.
Spanać
Za uspešno gajenje spanaćanajbolja su laka do srednje teška zemljišta pH 6,5-7. Ne đubri se direktno stajnjakom već se seje posle kultura đubrenim organskim đubrivom. Obilna ishrana azotom dovodi do nakupljanja štetnih nitrata i nitrita. Ima male zahteve za toplotom, izdrži mraz -6 do-8,a dobro ukorenjen i do -20. Proizvodi se direktnom setvom. Nakon setve obavezno je zalivanje.
Last edit: 03 sep 2019 12:28 by Miljković Mira.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.322 sekundi
Powered by Kunena Forum