Radovi u novembru

Više
01 nov 2019 08:56 #39102 od Veličković Violeta
Radovi u novembru

Novembar je promenljiv mesec, jer se u njemu smenjuju sunce, kiša, vetar, mraz, pa čak krajem meseca može da iznenadi i sneg. Zato je u ovom mesecu krajnje vreme da povrtarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.
Bašta
U baštama još ima zelene salate, kelja, praziluka, brokolija, zelja, karfiola, zimske rotkve, rotkvica, spanaća, blitve i rena, pa ukoliko ne želite da ih vadite, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno da izvadite zbog snega i mraza su šargarepa, paštrnak, cvekla, zelen.
Ovog meseca obavezno pođubriti baštu stajskim đubrivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište seje se šargarepa, grašak, peršun, luk, salata.
Organska bašta
Ako ste rešili da podignete organsku baštu, u prvoj polovini meseca trebalo bi plitko preoratizemljište. Ako je bašta već sređena i preorana, valjalo bi da napravite leje i da ih pospete kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sena ili slame. Ukoliko imate bureili česmu u bašti ili voćnjaku, ne zaboravite da ispraznite bure za vodu, a ukoliko postoji česma, zamotajte je i ostavite da prezimi kako se voda u ne bi smrzla.
Ukrasno bilje
Ako volite cveće, idealno je vreme za zaštitu lukovica, koje su na otvorenom. Vreme je i zaokopavanje ruža i ukrasnog grmlja.

PSSS Mladenovac
Violeta Veličković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.225 sekundi
Powered by Kunena Forum