Rasđivanje kupusa- Miloš Nikoletić

Više
10 apr 2020 14:45 #41002 od Nikoletić Miloš
Rasad kupusa bi trebalo pre početka rasađivanja pregledati i tada po pravilu treba da se uklone, odbace sve biljke koje nisu zdrave, koje su sa oštećenim listovima i temenim vrhom, koje su slabe, a da se ostave one koje imaju lepo formirano, a ne izduženo stablo koje obično nastaje usled velike gustine biljaka i nedostatka svetlosti , a to se reguliše preko sklopa biljaka i prozračnosti stakla, folije. Rasad koji je dobar i zdrav je preduslov za rentabilnu, uspešnu proizvodnju.
Pre iznošenja na otvoreno treba rasadu što više prilagoditi uslovima koji je čekaju u spoljnoj sredini i kad god dozvoljavaju spoljašnji uslovi izlagati je suncu . Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje.
Pred rasađivanje i čupanje , rasad kupusa treba dobro zaliti tako da je ceo korenov sistem rasada dobro prokvašen kako bi se lakše vadio iz podloge i korenov sistem što manje oštetio.
Samo rasađivanje za letnji kupus se odvija od kraja maja pa do kraja juna. Najbolje vreme i deo dana za izvođenje rasađivanja je predveče uz obavezno navodnjavanje. Ne treba rasađivati u nepovoljnim uslovima ,a to je kada je najtopliji deo dana, kada su visoke temperature i jako sunce, a ovi nepovoljni spoljašni uslovi su česti u periodu rasađivanja.
Sadnja rasade kupusa može da se obavlja ručno i mašinski u dobro pripremljeno zemljšte. Pre sadnje kao što je napisano treba da se zemljište zalije. Ne treba izbegavati navodnjavanje radi predstojećih kiša. Drugo zalivanje je posle tri do pet dana. Biljke se brzo oporave i ukorene ako su dobro obezbeđene vodom
Rasađivanje kupusa u ovom periodu se obavlja na rastojanje u redu od 50-60 cm i na razmak između redova 60-70 cm. Biljke se sade do kotiledona i zemlju oko žila treba sabiti kako bi se vazduh izbacio oko njih.
Ako se rasađivanje obavi pod nepovoljnim uslovima koji su navedeni, postoji mogućnost da broj biljaka koji se ne primi bude značajan i pređe 10%. Par dana posle rasađivanja poponjavaju se prazna mesta.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.358 sekundi
Powered by Kunena Forum